DISTRIBUIȚI
Taiwan Today

Înalţi oficiali economici şi diplomatici din Taiwan şi Slovacia s-au întâlnit pentru primele discuţii bilaterale luni la Taipei, a anunţat agenţia taiwaneză de presă de stat Central News Agency (CNA) despre vizita unei delegaţii comerciale oficiale în insulă ce are loc în ciuda avertismentelor Chinei şi care ar putea provoca o nouă dispută între o ţară est-europeană şi Beijing, relatează DPA şi France Presse, potrivit agerpres.

Preşedintele Consiliului Naţional de Dezvoltare din Taiwan Kung Ming-hsin şi viceministrul slovac al economiei Karol Galek au condus discuţiile. Galek a sosit duminică pentru o vizită de şase zile împreună cu 18 oficiali şi 25 directori de companii.


Citește și : Rusia raportează primele două cazuri cu Omicron

Aceasta este prima reuniune economică interministerială Taiwan-Slovacia şi se aşteaptă ca ea să se bazeze pe cele şapte memorandumuri de înţelegere în materie de cooperare comercială şi tehnologică semnate în timpul unei vizite a lui Kung în republica central europeană în octombrie.

Vizita lui Galek intervine pe fondul agitaţii tot mai intense între China – care revendică suveranitatea asupra Taiwanului autoguvernat – şi Lituania, după ce republica baltică a permis Taipeiului să-şi înfiinţeze un birou de reprezentanţă oficială la Vilnius.

Mai multe ţări din Europa de Est şi Centrală au contactat Taiwanul în ultimele luni, iritând astfel Beijingul.

În timpul cuvântului său de deschidere, Galek a exprimat poziţia guvernului său afirmând în engleză şi chineză că „Slovacia sprijină Taiwanul”.

Kung a declarat pentru CNA că relaţiile bilaterale s-au adâncit în timpul pandemiei COVID-19. Taiwanul a donat 700.000 de măşti Slovaciei, gest urmat în acest an de decizia Bratislavei de a dona 160.000 de doze de vaccinuri AstraZeneca Taiwanului.

Republica Slovacă este al doilea cel mai favorizat loc de investiţii pentru companiile taiwaneze, care au investit acolo peste 500 milioane de euro (565,3 milioane dolari), creând peste 3.000 de locuri de muncă, a spus Kung pentru CNA.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Taiwan a declarat pentru DPA că orice rezultate concrete ale discuţiilor vor fi dezvăluite joi într-o conferinţa de presă între ministrul taiwanez de externe Joseph Wu Jaushieh şi Galek.

Galek este cel mai înalt oficial slovac care vizitează Taiwanul după ce Bratislava a înfiinţat un birou comercial neoficial în 2003 în Taiwan.

Taiwanul este guvernat separat de China continentală din 1949, dar regimul comunist consideră insula ca una dintre provinciile sale destinate să revină sub control cu forţa dacă este necesar.

Beijingul încearcă să menţină Taipeiul în izolare diplomatică şi se opune vizitelor reprezentanţilor politici străini, considerând că acestea dau legitimitate internaţională autorităţilor taiwaneze, aminteşte AFP.

Citește și : Emmanuel Macron va anunţa priorităţile europene ale Franţei

China a intensificat presiunea asupra Taiwanului de când a venit la putere în 2016 preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, care respinge „principiul unei singure Chine”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian a protestat împotriva vizitei ministrului taiwanez de externe Joseph Wu în Slovacia şi Republica Cehă vecină la sfârşitul lunii octombrie.