DISTRIBUIȚI
ABC News

Cel puţin 14 cazuri de holeră au fost confirmate în nordul extrem al Mozambicului în urma inundaţiilor provocate săptămâna trecută de trecerea devastatorului ciclon Kenneth, au anunţat vineri autorităţile sanitare din această ţară africană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Infrastructurile noastre de sănătate erau în alertă după trecerea ciclonului Kenneth (…), eram pregătiţi (pentru posibilitatea apariţiei unor cazuri de holeră, n.r.)”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei coordonatorul provincial pentru sănătate, Anastacia Lidimo.


Citește și : Rusia îşi dezvoltă relaţiile cu Cuba, dar fără intenţia de a subvenţiona insula

Unsprezece cazuri de infecţie au fost înregistrate în oraşul Pemba, capitala provinciei Cabo Delgado, celelalte trei cazuri fiind confirmate în districtul învecinat Mecufi.

Holera se transmite prin apă improprie consumului şi provoacă episoade acute de diaree.

Potrivit Biroului de coordonare a chestiunilor umanitare (OCHA) din cadrul ONU, holera este o boală endemică în regiunea Pemba.

Pe 25 aprilie, ciclonul Kenneth a lovit provincia Cabo Delgado cu vânturi care se apropiau de viteza de 300 de kilometri pe oră şi cu ploi puternice.

Potrivit celui mai recent bilanţ provizoriu publicat de autorităţile mozambicane, ciclonul Kenneth a provocat 41 de decese, a distrus sau a avariat parţial peste 35.000 de locuinţe şi a determinat strămutarea din regiune a cel puţin 226.000 de persoane.

Citește și : Confruntări intercomunitare în Etiopia. Zeci de persoane și-au pierdut viața

Mozambicul fusese lovit în urmă cu şase săptămâni de un alt ciclon, Idai, care a devastat oraşul costier Beira, aflat la 1.000 de kilometri mai la sud, continuându-şi apoi drumul spre o ţară învecinată, Zimbabwe, unde a făcut peste o mie de victime.

Peste 900.000 de doze cu un vaccin oral contra holerei au fost administrate în regiunile afectate de ciclonul Idai. Aproape 5.000 de cazuri au fost confirmate, din care patru s-au dovedit a fi mortale.