DISTRIBUIȚI
Newsela

La un deceniu de la revoltele Primăverii Arabe din 2011, mulţi tineri arabi caută încă să emigreze, căutând oportunităţi mai bune decât cele oferite de condiţiile economice proaste de acasă, potrivit unui nou sondaj citat marţi de DPA, potrivit agerpres.

În cadrul sondajului efectuat de think-tank-ul politic german Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) au fost intervievaţi aproximativ 10.841 de respondenţi din Algeria, Iordania, Liban, Libia, Maroc şi Tunisia.


Citeşte şi: Americanii se vor apropia de imunitatea de turmă de-abia în vară

În Liban, 34% dintre respondenţi doresc să se mute în străinătate. Urmează Tunisia (31%) şi Iordania (26%). Cifrele scad în Maroc, cu 19%, şi în Algeria şi Libia, ambele cu 16%. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani sunt mai interesaţi să emigreze decât cei care au 30 de ani sau mai mult.

„Principalul factor care îi împinge sunt oportunităţile economice, deşi alte preocupări sunt importante, precum instabilitatea în Libia şi corupţia din Liban. Alţii vor pur şi simplu să plece pentru o şansă mai bună la educaţie”, arată KAS în raportul său, pus la dispoziţia DPA marţi.

Deşi echitatea economică a fost unul dintre factorii motori din spatele Primăverii Arabe în 2011, cetăţenii sunt în continuare frustraţi, mai ales că pandemia de coronavirus a exacerbat condiţiile proaste din ţările lor.

Citeşte şi: Garda Naţională RĂMÂNE în Washington până la jumătatea lui martie

Mai puţin de unul din cinci a declarat că condiţiile economice sunt mai bune decât în urmă cu 12 luni, adaugă KAS.

Cu toate acestea, între 65 şi 47% dintre respondenţii din Algeria, Iordania, Libia, Maroc şi Tunisia rămân optimişti că economiile ţărilor lor se vor ameliora după un an. În Liban, lovit de o criză economică înainte de coronavirus, doar 14% sunt optimişti în această privinţă.