DISTRIBUIȚI
Reuters

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat miercuri că şi-a redus salariul cu 10% din cauza pandemiei, cerându-i guvernului britanic să susţină autorităţile locale aflate în dificultate financiară, pentru a evita tăierile din serviciile publice, informează AFP, potrivit agerpres.

Primarul laburist, al cărui salariu anual se ridică la 152.734 de lire (170.000 de euro), a îngheţat de asemenea salariile a 15 membri ai echipei sale, în condiţiile în care metropola riscă să aibă o gaură de 493 de milioane de lire (550 milioane de euro) în bugetul său în următorii doi ani.


Citeşte şi: Trump este atacat din sânul propriei sale familii: Nepoata sa dezvăluie cele mai ascunse secrete

„COVID-19 a avut un impact devastator asupra finanţelor publice ale Londrei, care erau în mare formă înainte de pandemie”, a informat el într-un comunicat.

Veniturile operatorului reţelei de transport din Londra (TfL) s-au redus cu peste 90% în timpul pandemiei, iar colectările de taxe locale şi profesionale s-au prăbuşit, numeroase gospodării şi întreprinderi nemaifiind în măsură să le achite, a precizat el.

Sadiq Khan a atenţionat că fără sprijinul guvernului, condus de predecesorul său conservator la primăria Londrei, Boris Johnson, vor fi necesare tăieri în bugetele poliţiei, pompierilor sau transporturilor în comun.”Este cel mai rău moment pentru a reveni la austeritate – chiar atunci când trebuie să investim pentru relansare (economică) la Londra”, a estimat el.

Pe întreg teritoriul Regatului Unit, colectivităţile locale se confruntă cu aceleaşi probleme financiare, a subliniat Khan.

Citeşte şi: Turcia reacţionează vehement la criticile Franţei

Finanţarea care le este acordată de stat, el însuşi confruntat cu un sumbru orizont economic, a scăzut puternic în timpul ultimilor şase ani din cauza măsurilor de austeritate puse în aplicare de guvernele conservatoare succesive.

Din cauza pandemiei, alegerile locale ce urmau să aibă loc în mai la Londra şi în numeroase alte municipalităţi au fost amânate pentru 2021.