DISTRIBUIȚI

Primarul oraşului bavarez Grafenwöhr, unde se află una dintre cele mai mari baze militare americane din Europa, se declară convins că preşedintele Donald Trump nu va pune în practică ameninţarea că va retrage trupele americane din Germania, transmite joi dpa, potrivit agerpres.

”Nimeni de aici nu crede asta”, a spus Edgar Knobloch, care a recunoscut totuşi că ameninţările de acest fel provoacă îngrijorare în rândul localnicilor.


Citește și: Justin Trudeau: Canada ‘nu va ceda’ în fața Chinei

”Nu există semnale că trupele SUA vor pleca. Dimpotrivă, garnizoana s-a extins în ultimii ani, în prezent fiind construite o şcoală şi un hangar de întreţinere”, a adăugat primarul oraşului Grafenwöhr.

În timpul unei vizite efectuate în iunie, la Washington, de preşedintele polonez Andrzej Duda, liderul de la Casa Albă a sugerat că militarii americanii ar putea fi mutaţi din Germania în Polonia.

Citește și: Trump spune că ‘niciun președinte’ american nu a ajutat Israelul la fel de mult ca el

Donald Trump a criticat constant faptul că Germania alocă apărării sub 2% din PIB, nivel minim stabilit de NATO ce ar trebui atins de toate statele sale membre cel mai târziu în anul 2024.

Germania găzduieşte cel mai mare număr de militari americani din Europa – 35.000, dintre care 10.000 de soldaţi sunt staţionaţi numai în oraşele bavareze Grafenwöhr şi Vilseck. Alţi 17.000 de civili americani şi 12.000 de civili germani sunt angajaţi de armata SUA, iar câteva zeci de mii de locuri de muncă din Germania depind direct de prezenţa trupelor americane în ţară.