
Primarul din Amsterdam şi-a cerut scuze joi pentru rolul municipalităţii în trecutul colonial şi comerţul cu sclavi care a adus bogăţie şi prosperitate capitalei Olandei, relatează AFP, potrivit agerpres.
„În numele municipalităţii, îmi cer scuze pentru implicarea activă a Consiliului municipal din Amsterdam în sistemul comercial al sclaviei coloniale şi în comerţul mondial cu persoane înrobite”, a declarat Femke Halsema, primarul oraşului Amsterdam.
Citește și : DNA-ul francez face PERCHEZIŢII la Ministerul Justiţiei! Cel vizat este chiar ministrul!
În Olanda, ca şi în alte ţări europene, dezbaterea despre trecutul colonial şi sclavie a reapărut după mişcarea „Black Lives Matter” din Statele Unite.
„Este timpul să integrăm marea nedreptate a sclaviei coloniale în identitatea oraşului nostru”, a mai spus dna Halsema în timpul unui discurs de comemorare a abolirii sclaviei (1 iulie 1863) în Surinam şi în regiunea Caraibelor.
La apogeul imperiului lor colonial, Provinciile Unite – astăzi Olanda – deţineau şapte colonii în Caraibe, inclusiv Surinam şi Curaçao, în Africa de Sud, şi în Indonezia actuală, fief în secolul al XVII-lea al Companiei Olandeze a Indiilor de Est.
Provincia Olanda, din care făcea parte Amsterdam, a fost „un actor major în comerţul şi exploatarea sclavilor”, a mai spus Femke Halsema, adăugând că în secolul al XVIII-lea „40% din creşterea economică provenea din sclavie”.
Citește și : Lucrătorii sanitari din Turcia sunt vaccinaţi cu a treia doză anti-COVID-19
„Şi în Amsterdam, aproape toată lumea câştiga bani datorită coloniei Surinam. Consiliul municipal, care a fost coproprietar şi co-administrator al coloniei, a fost primul”, a mai spus ea.
Capitala olandeză este primul oraş din ţară care şi-a cerut scuze pentru trecutul său colonial şi ar putea fi urmată în curând de Rotterdam, Utrecht şi Haga, care, de asemenea, analizează această chestiune.