DISTRIBUIȚI
Napi.hu

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a anunţat sâmbătă că va participa la alegerile primare organizate de opoziţie pentru a decide cine îl va înfrunta pe premierul conservator Viktor Orban la alegerile generale prevăzute pentru aprilie 2022, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Karacsony, care l-a învins pe candidatul lui Orban la alegerile pentru primăria Budapestei din 2019, este considerat favorit în alegerile primare programate pentru toamna acestui an.


Citește și : Statele Unite depun eforturi pentru încetarea confruntărilor dintre Israel şi Hamas

„În finalul unui îndelungat proces de reflecţie, mă voi prezenta la alegerile primare ale opoziţiei pentru a candida la postul de prim-ministru”, afirmă Karacsony (45 de ani) într-un mesaj video publicat pe Facebook.

„Simt că Ungaria trece prin momente grele, ţara noastră este extrem de divizată şi vreau să contribui la unificarea ei”, adaugă el în mesajul înregistrat în satul său natal, Nyirtasson, din nord-estul Ungariei, la circa 270 km de Budapesta.

Alegerile primare organizate de o alianţă a şase partide de opoziţie, inclusiv Parbeszed (Dialog) al primarului din Budapesta, constituie o premieră în Ungaria. Trei dintre partidele participante au indicat deja că-l vor susţine pe Karacsony.

Citește și : Peste 2.000 de rachete, lansate din Fâşia Gaza

Potrivit sondajelor, alianţa, ce regrupează partide de stânga, de dreapta şi liberale aflate de regulă în dezacord, are un uşor avans în intenţiile de vot în faţa formaţiunii premierului Orban, Fidesz.

Primul tur de scrutin al alegerilor primare ale opoziţiei pentru desemnarea candidaţilor la alegerile legislative este programat între 18 şi 26 septembrie, iar al doilea între 4 şi 10 octombrie.