DISTRIBUIȚI
The Tribune

Cei mai mulți dintre cei aproximativ 1.000 de primari din Catalonia au solicitat sâmbătă autorităților de la Madrid să îi permită regiunii să își decidă viitorul, în condițiile în care separatiștii catalani se pregătesc din nou să protesteze la Barcelona, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Barcelona a fost afectată de proteste zilnice în ultimele două săptămâni după ce nouă politicieni și activiști separatiști au fost condamnați la pedepse între nouă și 13 ani de închisoare pentru organizarea referendumului privind independența din 2017, declarat ilegal de către o instanță spaniolă.


Citește și : ‘Joker’ a devenit cel mai important film de categorie ‘R’ cu cele mai mari încasări din istorie

Sâmbătă, 814 din cei 947 de primari din Catalonia au mers la sediul Guvernului regional de la Barcelona, unde i-au prezentat șefului Guvernului catalan, Quim Torra, un document prin care solicită eliberarea prizonierilor politici și dreptul la autodeterminare.

„Prezența dumneavoastră este un semn de unitate, o unitate necesară pentru a rezista împotriva represiunii”, le-a spus Torra primarilor. „Trebuie să fim capabili să înființăm o republică a oamenilor liberi”, a adăugat el.

Sâmbătă sunt așteptate noi proteste la Barcelona, organizate de grupurile separatiste Assemblea Nacional Catalana și Omnium Cultural, ale căror lideri se numără printre cei nouă separatiști condamnați la închisoare. Ambele grupuri susțin că intenționează să organizeze proteste pașnice, însă autoritățile sunt pregătite să intervină, în contextul în care săptămâna trecută au avut loc confruntări între protestatari și forțele de ordine.

Citește și : Intemperiile din Japonia continuă să facă victime: Bilanțul ploilor torențiale a ajuns la 10 morţi şi 3 persoane dispărute