DISTRIBUIȚI
Sputnik

Primăria Moscovei a anunţat luni că va denumi o zonă din apropierea ambasadei Regatului Unit în onoarea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei care luptă alături de armata rusă împotriva armatei ucrainene susţinute de ţările occidentale, în rândul acestora Regatul Unit evidenţiindu-se printre cele care oferă Ucrainei cel mai consistent sprijin militar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Respectiva zonă, până în prezent fără nume şi care se întinde de-a lungul râului Moscova, urmează să fie denumită ”Republica populară Lugansk”, regiunea separatistă din estul Ucrainei a cărei ocupare trupele ruse au finalizat-o în acest weekend prin cucerirea oraşului Lisiceansk.


Citește și : Lukaşenko amenință cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul

Municipalitatea moscovită susţine că a optat pentru acest nume în urma unui vot online la care au participat peste 100.000 de persoane.

La sfârşitul lunii trecute, primăria Moscovei a denumit ”Republica populară Doneţk” – cealaltă provincie separatistă prorusă din estul Ucrainei – o intersecţie până atunci fără nume situată alături de sediul ambasadei SUA în capitala rusă. Noua adresa oficială a ambasadei americane a fost astfel schimbată tot în urma unui vot online lansat de primăria capitalei ruse.

În cazul misiunii diplomatice britanice, primăria Moscovei nu a precizat dacă va fi schimbată şi adresa oficială a acesteia.

Această ”diplomaţie a numelor străzilor” cuprinde şi o măsură similară luată de SUA în 2018, când o porţiune a arterei pe care se află ambasada Rusiei la Washington a primit numele ”Boris Nemţov Plaza”, în memoria lui Boris Nemţov, opozant adversar al preşedintelui Vladimir Putin şi care a fost asasinat în 2015 în apropierea Kremlinului.

Citește și : Zelenski face apel la sprijin internaţional pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după încheierea războiului

Alte acţiuni de acest fel au venit după lansarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Printre acestea, Lituania şi Letonia au schimbat numelor străzilor pe care se află ambasada Rusiei, pentru a-şi arăta în acest mod solidaritatea faţă de Ucraina. Astfel, strada pe care se află ambasada rusă la Vilnius a fost denumită ”Eroii Ucrainei”, iar cea pe care se află ambasada rusă la Riga a devenit ”Ucraina Independentă”.