DISTRIBUIȚI
World Politics Review

Un nou val de atacuri ruseşti cu rachete a lovit joi dimineaţă mai multe regiuni ale Ucrainei, unde a căzut prima zăpadă pe fondul unor întreruperi masive de curent electric din cauza bombardamentelor Moscovei, relatează AFP, potrivit agerpres.

La Dnipro (centru-est), 14 persoane, între care o adolescentă de 15 ani, au fost rănite în urma unui bombardament, a indicat primarul Boris Filatov pe Facebook. Două ‘infrastructuri’ au fost lovite în acest oraş, potrivit preşedinţiei ucrainene, care nu a dat mai multe detalii.


Citeşte şi: Zelenski cere acces la ‘toate datele’ deţinute de occidentali – Black News

„Au fost vizate două cartiere ale oraşului. A fost lovită o întreprindere industrială, care a luat foc. E un incendiu puternic acolo. Câteva imobile de locuit din apropiere au fost avariate. Conform informaţiilor preliminare, sunt cinci răniţi, între care o adolescentă de 15 ani. Toţi au fost transportaţi la spital cu răni de severitate moderată”, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Valentin Reznicenko, citat de Unian.

Reznicenko a spus că atacul este în curs de desfăşurare, cerând oamenilor să rămână în adăposturi.

Canalul de televiziune local Suspilne Dnipro a relatat că în unele zone ale oraşului a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Foarte aproape de Kiev, două rachete de croazieră şi drone kamikaze au fost doborâte de apărarea antiaeriană, a indicat administraţia militară a capitalei ucrainene. Un reporter AFP a văzut una din aceste rachete survolând un cartier rezidenţial în estul Kievului.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a indicat că noile lovituri cu rachete ruseşti au vizat joi facilităţi de producere a gazului şi o uzină de rachete, conform Interfax Ukraine, citată de Reuters. ‘Rachete zboară chiar acum deasupra Kievului. De acum ne bombardează facilităţile de producere a gazului, întreprinderile noastre din Dnipro şi Iujmaş’ (o uzină constructoare de rachete), a declarat Şmîhal în cursul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Doi condamnaţi la moarte, executaţi miercuri în SUA – Black News

Şeful administraţiei militare din regiunea Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, Vitali Kim, a indicat că primele rachete au fost lansate la 08:00 dimineaţă.

‘Primele patru rachete sunt în aer. Ne protejăm’, a transmis Kim pe canalul său Telegram.

De la 7:30 la 8:00 a fost anunţată o alertă de raid aerian în toate regiunile Ucrainei.

În regiunea Odesa (sud), ruşii au lovit un obiectiv de infrastructură, rănind trei persoane, a indicat administraţia regională.

‘Există ameninţarea unui atac masiv cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei. Rog locuitorii din regiune să rămână în adăposturi’, a transmis prin Telegram şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Maxim Marcenko.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, potrivit agenţiei de presă Unian, ocupanţii ruşi au tras circa 70 de rachete de tipul Grad şi au efectuat tiruri masive cu artileria grea asupra regiunii Dnipropetrovsk.

La Nikopol, nu departe de centrala nucleară din Zaporojie, 20 de blocuri cu mai multe etaje şi clădiri rezidenţiale private au fost puternic avariate, de asemenea un colegiu, o conductă de gaze şi linii electrice de înaltă tensiune, la fel şi o staţie de alimentare cu apă.

Aceste bombardamente intervin în timp ce prima zăpadă a căzut în cursul dimineţii în Ucraina, care se confruntă cu întreruperi masive de curent electric, iar loviturile ruseşti vizează în mod specific, potrivit Kievului, infrastructurile energetice.

Operatorul electric naţional Ukrenergo a anunţat extinderea întreruperilor de electricitate în cursul zilei din cauza ‘agravării situaţiei’.

Citeşte şi: Un politician american născut în România, ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din statul Arizona – Black News

‘Din cauza unei răciri bruşte, consumul de energie electrică a crescut în regiunile Ucrainei’, ceea ce ‘complică şi mai mult situaţia deja dificilă din sistemul energetic’, subliniază grupul, referindu-se la loviturile masive de marţi.

Un strat uşor de zăpadă acoperea joi dimineaţă Kievul, unde multe cartiere erau fără curent electric în cursul dimineţii. Guvernatorul regional, Oleksii Kuleba, avertizase miercuri că săptămâna care vine va fi ‘dificilă’, cu temperaturi care pot coborî ‘până la minus 10 grade Celsius’.