DISTRIBUIȚI
CNN.com

Ministrul sirian de externe, Faisal Mekdad, a sosit sâmbătă la Cairo, unde s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry, transmite Reuters. Este prima vizită în Egipt a unui şef al diplomaţiei de la Damasc după mai bine de un deceniu, potrivit agerpres.  

Agenţia apreciază că evenimentul este cel mai recent indiciu că statele arabe îşi refac legăturile cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

Pentru Mekdad, este prima deplasare oficială în străinătate din 2011, când în Siria a început războiul intern. Ministerul de externe de la Cairo a publicat fotografii cu el alături de Shoukry, înaintea dialogului.

Assad a fost ostracizat de multe guverne occidentale şi arabe din cauza conflictului soldat cu sute de mii de morţi.

O sursă egipteană din domeniul securităţii a declarat agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, că obiectivul vizitei lui Mekdad este de a stabili paşii către reprimirea Siriei în Liga Arabă, cu ajutorul Egiptului şi al Arabiei Saudite ca mediatori. Liga a suspendat statutul de membru al Siriei în 2011, iar multe state arabe şi-au retras ambasadorii de la Damasc.

Unele ţări, printre care SUA şi Qatarul, s-au opus reluării legăturilor cu regimul lui Assad, pe motivul brutalităţii forţelor guvernamentale în reprimarea insurgenţei şi pentru a face presiuni în vederea unei soluţionări politice a conflictului din Siria.