DISTRIBUIȚI

Elicopterul de mici Ingenuity, care a ajuns pe Marte la bordul roverului Perseverance, urmează să facă prima tentativă de a decola pe o altă planetă cel mai devreme pe 11 aprilie, a anunţat joi NASA, potrivit DPA, scrie agerpres

‘#MarsHelicopter se pregăteşte să facă ceva fără precedent: un zbor controlat, motorizat pe o altă planetă,” a scris NASA pe Twitter.


Citește și : Marea Britanie trebuie să facă mai multe pentru combaterea rasismului

Fotografiile înregistrate de elicopter, precum şi alte date colectate vor ajunge pe Terra în ziua următoare, pe 12 aprilie, a mai precizat NASA.

Elicopterul de mici dimensiuni, care cântăreşte 1,8 kilograme, a trimis deja primul raport către centrul de control din Pasadena, California, după aterizarea modulului Perseverance.

Ingenuity va decola de pe o platformă cu dimensiunile 10×10 metri. Se va ridica până la o altitudine de trei metri, se va menţine într-un zbor staţionar timp de 30 de secunde, apoi va efectua o rotaţie înainte de a reveni pe scoarţa marţiană.

Elicopterul este alimentat cu baterii cu litiu şi ar putea realiza mai multe tentative de zbor timp de aproximativ o lună, înfruntând condiţiile extreme de pe Marte, temperatură care poate coborî până la minus 90 de grade Celsius, gravitaţie redusă şi atmosferă rarefiată.

Citește și : Autorităţile italiene AU ÎNCHIS spaţiul aerian din jurul vulcanului Etna

Ingenuity transportă cu sine un fragment de istorie, o cantitate mică din materialul care a acoperit una dintre aripile aparatului de zbor al fraţilor Wright, lansat deasupra Carolinei de Nord în decembrie 1903, primului zbor al unui vehicul motorizat pe Terra.

Roverul Perseverance, care cântăreşte circa 1.000 de kilograme şi este de dimensiunile unui mic automobil, a ajuns pe Marte în februarie, după ce a parcurs 472 de kilometri în 203 zile de zbor. A asolizat într-un lac secat cu diametrul de 45 de kilometri denumit Jezero Crater, pe care urmează să-l inspecteze în următorii doi ani.