DISTRIBUIȚI
Manchikoni

Prima reuniune a grupului de contact internaţional constituit de Uniunea Europeană pentru a ajuta la organizarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela va avea loc la 7 februarie la Montevideo, au anunţat duminică şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi preşedintele Uruguayului, Tabare Vazquez, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Uruguayul şi UE vor găzdui în comun, joi 7 februarie”, această reuniune care „va avea loc la Montevideo la nivel ministerial”, au precizat cei doi într-un comunicat comun.


Citește și : Zece disidenţi ai FARC, printre care un important lider, au fost lichidaţi de armata columbiană

Federica Mogherini a anunţat joi, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană desfăşurată la Bucureşti, că UE va forma un grup de contact internaţional pentru a ajuta la organizarea de alegeri prezidenţiale în Venezuela, cu un termen de „90 de zile pentru a ajunge la un rezultat pozitiv”. Din grup fac parte UE şi opt state membre – Germania, Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Olanda, Marea Britanie şi Suedia -, plus Bolivia, Costa Rica, Ecuador şi Uruguay.

Acest grup „vizează să contribuie la crearea condiţiilor necesare apariţiei unui proces politic şi paşnic care să le permită venezuelenilor să-şi decidă propriul viitor, prin organizarea de alegeri libere, transparente şi credibile”, se precizează în comunicatul de duminică.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro s-a declarat sâmbătă favorabil convocării alegerilor legislative anticipate în cursul acestui an, alegeri care dacă s-ar desfăşura la termen ar avea loc anul viitor.

Citește și : Bilantul catastrofei din Brazilia creste: 121 de morţi şi peste 200 de dispăruți