DISTRIBUIȚI
polskatimes.pl

Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a subliniat că autorităţile israeliene sunt responsabile pentru securitatea ambasadei poloneze de la Tel Aviv, a doua zi după ce clădirea acesteia a fost vandalizată cu svastici şi inscripţii antipoloneze, relatează agenţia PAP, potrivit agerpres.

„Sunt vizibile unele stări de spirit antipoloneze, ceea ce nu e bine. Trebuie să ne întoarcem la apropierea reciprocă şi la cooperare între Polonia şi Israel”, a afirmat şeful diplomaţiei poloneze.


Citeşte şi: Revoltă şi luare de ostatici într-o închisoare din Brazilia

Duminică, portalul The Times of Israel a anunţat că pe porţile Ambasadei Poloniei de la Tel Aviv au fost desenate – greşit – svastici şi au fost scrise insulte, în engleză. Publicaţia a remarcat că acest lucru s-a petrecut într-un moment de tensiuni între cele două ţări din cauza recent adoptatei legi antidefăimare din Polonia.

Vandalizarea ambasadei a fost confirmată de directorul biroului de presă al Ministerului de Externe polonez, Artur Lompart, care a menţionat pentru PAP că poliţia israeliană a lansat o anchetă asupra incidentului.

Aşa-zisa lege antidefăimare din Polonia, sau legea privind Holocaustul, promulgată la 6 februarie de preşedintele Andrzej Duda, impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetăţenilor străini, pentru formularea sintagmei ‘tabere poloneze ale morţii’ şi pentru sugerarea ‘în mod public şi împotriva realităţii’ a faptului că naţiunea şi statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Legea a provocat tensiuni cu Israelul, SUA şi Ucraina şi, odată cu promulgarea ei, şeful statului polonez a solicitat Tribunalului Constituţional să verifice conformitatea acestui text cu legea fundamentală poloneză, în legătură cu libertatea de exprimare.

Citeşte şi: Premierul din Albania vrea o preşedinţie comună cu Kosovo