DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia a îndemnat luni comunitatea internaţională ‘să nu tragă concluzii pripite’ după atacurile cu drone împotriva unor instalaţii petroliere saudite revendicate de rebelii yemeniţi houthi şi pentru care Washingtonul acuză Iranul, luând în calcul în acelaşi timp posibilitatea de a-şi consolida securitatea la obiectivele energetice, potrivit agenţiilor de presă AFP şi TASS, transmite şi agerpres.

‘Lansăm un apel către toate ţările să se abţină de la orice acţiune sau concluzie pripită de natură să agraveze situaţia, chemându-le în schimb să menţină o linie care să ajute la detensionare’, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Citeşte şi: Trump dă undă verde pentru folosirea petrolului din rezervele americane şi ameninţă cu o ripostă dură

‘Acest incident este o poveste foarte neplăcută cu consecinţe foarte nefericite pentru pieţele mondiale’ de petrol, a spus în continuare Peskov, exprimându-şi speranţa că ‘Arabia Saudită va fi în măsură să repare stricăciunile cât mai curând posibil’.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită oficială în Arabia Saudită în octombrie, vizită a cărei dată va fi anunţată în curând, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

La rândul său, Ministerul de Externe al Rusiei a ‘condamnat ferm’ atacul cu drone împotriva instalaţiilor Saudi Aramco, precum şi ‘orice acţiune susceptibilă să dezechilibreze cererea şi oferta de energie’.

‘Ar fi contraproductiv să se utilizeze ceea ce s-a întâmplat pentru a creşte tensiunile în jurul Iranului’, susţine MAE rus într-un comunicat, apreciind ca ‘inacceptabilă’ o posibilă utilizare a forţei de către Washington ca represalii.

Preţul petrolului a crescut luni după atacul, care a redus brusc aprovizionarea cu aur negru şi a reînnoit temerile cu privire la o escaladare militară între Statele Unite şi Iran.

Exploziile au dus la izbucnirea unor incendii la rafinăria Abqaiq, cea mai mare pentru prelucrarea petrolului pe plan mondial, şi pe câmpul petrolier Khurais.

Rebelii yemeniţi houthi, susţinuţi de către Iran şi care se confruntă de cinci ani cu o coaliţie militară condusă de Riad, au revendicat responsabilitatea pentru atacuri. Dar secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele atacului.

În acest context, ministrul rus al energiei Aleksandr Novak a declarat că Rusia şi-ar putea consolida securitatea la instalaţiile sale energetice, menţionând că atacurile cu drone împotriva capacităţilor Saudi Aramco afectează securitatea energetică din întreaga lume. ‘Rusia şi-ar putea reevalua şi întări nivelul de securitate la instalaţiile sale de producere a petrolului’ în urma acestor atacuri, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Novak, citat de agenţia de presă TASS.

Citeşte şi: Avion PRĂBUŞIT peste un cartier de case din Columbia! (VIDEO) Cel puţin 7 oameni au murit

În acelaşi timp, rezervele globale de petrol sunt suficiente pentru a compensa pierderile generate de scăderea producţiei de petrol în urma acestui incident, a spus Aleksandr Novak, adăugând că intenţionează să discute această problemă cu ministrul energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdul Aziz bin Salman.

‘Totul depinde acum de o evaluare cât mai rapidă a consecinţelor de către colegii saudiţi, ceea ce va permite să înţelegem amploarea impactului asupra producţiei şi ofertei’, a spus el, citat de către agenţiile ruse, indicând în acelaşi timp că, datorită rezervelor mondiale, ‘nu este necesar să se ia de urgenţă măsuri suplimentare’.

Arabia Saudită a redus la jumătate producţia de petrol după atacurile de drone asupra instalaţiilor Saudi Aramco. Compania şi-a redus producţia cu circa 5 milioane de barili pe zi.