DISTRIBUIȚI
afp

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat joi ‘otrava’ reprezentată de rasism în Germania, după un dublu atac soldat cu nouă morţi la Hanau, în apropiere de Frankfurt, legând aceste acte de alte atentate comise de extrema dreaptă în ţară, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

‘Rasismul este o otravă, ura este o otravă. Şi această otravă există în societatea noastră, de la acţiunile NSU („Clandestinitatea naţional-socialistă”, gruparea neonazistă responsabilă de uciderea în principal a unor imigranţi turci) până la moartea lui Walter Lubcke (preşedintele districtului Kassel) şi atentatele (antisemite) de la Halle’, a declarat Merkel.


Citeşte şi: ATAC ARMAT în două baruri din Germania: Nouă oameni au fost uciși!

Cancelarul a evocat astfel seria de ucideri şi atentate ale unui trio nazist între 2000 şi 2011, uciderea în iunie anul trecut a unui ales pro-migranţi aparţinând partidului conservator al Angelei Merkel (Uniunea Creştin-Democrată /CDU/), apoi atacul vizând o sinagogă, soldat cu doi morţi în octombrie.

‘Ne opunem cu forţă şi determinare tuturor celor care încearcă să divizeze Germania’, a subliniat şefa guvernului german, insistând asupra ‘drepturilor şi demnităţii fiecărei persoane în ţara noastră’, fără deosebire de ‘origine sau de religie’.

Recunoscând că este ‘prea devreme’ pentru a arunca lumină asupra acestei crime, ‘există numeroase indicii potrivit cărora autorul a acţionat influenţat de idei ale extremei drepte, rasiste, de ură împotriva unor persoane diferite ca origine, credinţă sau înfăţişare fizică’.

Citește și: S-A AFLAT cine este atacatorul din Hanau!

Parchetul antiterorist a preluat joi dimineaţă ancheta cu privire la acest dublu atac, evocând o motivaţie probabil ‘xenofobă’. Singurul suspect a fost găsit mort la domiciliul său, lăsând o scrisoare de revendicare şi o înregistrare video lângă corpul mamei sale.

Ameninţarea terorismului de extrema dreaptă – subestimată în anii 2000, când uciderea de către NSU a opt migranţi turci, a unui grec şi a unei poliţiste germane a fost tratată în mod eronat ca o reglare de conturi – îngrijorează din ce în ce mai mult autorităţile germane.

Vinerea trecută, 12 membri ai unui grup de extrema dreapta au fost arestaţi în cadrul unei ample anchete antiteroriste. Ei sunt suspectaţi de planificarea unor atacuri de anvergură împotriva unor moschei după modelul autorului atacului din Christchurch, în Noua Zeelandă, care în martie 2019 a ucis 51 de persoane în două moschei, în timp ce filma acţiunile sale.