DISTRIBUIȚI

Canada a respins miercuri decizia instanţei chineze în cazul cetăţeanului canadian Michael Spavor, condamnat la 11 ani de închisoare pentru spionaj, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Condamnăm această decizie. Există posibilitatea de a face apel. Acest lucru va fi discutat cu avocaţii săi”, a declarat Dominic Barton, ambasadorul Canadei în China, într-o conferinţă de presă la Dandong (nord-est), unde a fost judecat Michael Spavor.


Citește și: Ani grei de închisoare pentru un canadian acuzat de spionaj în China .

El a fost arestat în decembrie 2018, arestare pe care Canada o consideră drept o măsură de represalii după reţinerea cu câteva zile înainte la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Michael Spavor a fost ”găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat” şi este ”condamnat la 11 ani de închisoare”, a anunţat miercuri un tribunal din Dandong.

Procesul său a avut loc cu uşile închise – ceea ce se obişnuieşte în China în cazurile de spionaj. Un alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost de asemenea arestat şi deţinut în acelaşi timp cu Michael Spavor pentru acuzaţii similare de spionaj.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat în timpul proceselor ”detenţia arbitrară” a celor doi bărbaţi şi ”lipsa de transparenţă” a autorităţilor chineze.

Citeşte şi: Biden NU REGRETĂ ordinul de retragere a trupelor din Afganistan

Arestarea lui Meng Wanzhou a avut loc la cererea americanilor, care o suspectează de fraude bancare şi cer Canadei extrădarea ei către Statele Unite.

China a continuat de atunci să denunţe o manevră ”politică” a Washingtonului şi solicită Ottawa ”eliberarea imediată” a directoarei Meng Wanzhou.

Beijingul neagă folosirea cazurilor celor doi canadieni închişi ca monedă de schimb.