DISTRIBUIȚI
REUTERS

Prima misiune de patrulare comună a Rusiei şi Turciei în regiunea siriană Idlib a fost întreruptă, duminică, de proteste ale rebelilor şi civililor care se opun acordului de încetare a focului, scrie news.ro .

Patrula de pe autostrada M4 a fost oprită după ce rebelii şi civilii au blocat drumul, relatează Reuters.


Citește și : OMS: Pandemia COVID-19 este una care poate fi controlată

Patrula de pe M4 a rezultat din acordul de încetare a focului încheiat pe 5 martie între Moscova şi Ankara, care susţin părţile oponente în războiul sirian început în urmă cu nouă ani. De atunci, el a fost, în mare parte, respectat.

Sub acest acord, forţele turce şi cele ruse trebuie să stabilească un coridor de securitate pe fiecare parte a M4 şi să patruleze împreună.

Duminică, sute de civili şi rebeli au blocat drumul, respingând prezenţa forţelor ruse şi acordul despre care au spus că nu garantează restabilirea lor după ce au fost strămutaţi din cauza violenţelor.

„Dacă patrulele se fac fără ca oamenii să poată reveni pe pământurile lor, ne opunem lor”, a spus un comandant militar al Armatei Naţionale Siriene, grup rebel sprijinit de Turcia.

Protestatarii, unii purtând steaguri ale ANS, au urcat pe tancurile turce sau au stat în calea lor, potrivit martorilor. Fotografiile publicate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, monitor de război cu baza în Marea Britanie, arată cum sunt aprinse focuri pe stradă şi formate lanţuri umane.

„Suntem în conflict cu ruşii, care ne omoară de şase ani şi ne-au bombardat din aer. Aşa că ne opunem intrării lor în oraşele noastre”, a spus un bărbat în vârstă de 22 de ani.

Citește și : ‘Trebuie să fim pregătiţi pentru al doilea val al epidemiei’, avertizează un expert american

Ministerul rus al Apărării a spus că patrula comună a fost întreruptă din cauza „provocărilor” lansate de rebeli şi din cauza civililor care au fost folosiţi ca scuturi umane, forţând-o să meargă pe altă rută, citează agenţia RIA.

Ministerul turc al Apărării a transmis că prima patrulă a fost finalizată cu mijloace aeriene şi terestre. Instituţia a lansat fotografii în care vehiculele armate ale Rusiei şi Turciei apar deplasându-se de-a lungul autostrăzii.