DISTRIBUIȚI
worldtorahnews.com

Bugetul ONU urmează să scadă cu peste 285 de milioane de dolari anul viitor, reprezentând o diminuare cu 5%, pe care Guvernul american a anunţat că a negociat-o, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Adunarea Generală a ONU a adoptat duminică prin vot un buget de funcţionare în 2018-2019 în valoare de aproape 5,4 miliarde de dolari.


Citeşte şi: Atac armat la Moscova. Un mort şi trei răniţi – LIVE VIDEO

Biroul secretarului general al ONU a anunţat că noul buget prevede tăieri la cele mai multe departamente şi birouri.

Bugetul finanţează multiple activităţi ONU, dar nu şi operaţiuni de menţinerea păcii sau apeluri umanitare, de exemplu.

Statele Unite sunt cel mai mare contributor, plătind aproximativ 25% din buget.

Preşedintele Donald Trump a exercitat presiuni în vederea reducerii contribuţiei americane la acest organism mondial.

Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a reproşat ONU, citată într-un comunicat, duminică, ”ineficienţa şi cheltuieli în exces” şi a subliniat că Washingtonul nu va permite ”să se profite de generozitatea poporului american”.

Ea a anunţat marţi această reducere cu 5% a bugetului de funcţionare a ONU.

Impactul acestei decizii asupra contribuţiei americane la bugetul ONU nu este însă clar.

Potrivit Chartei ONU, Statele Unite contribuie cu 22% din bugetul de funcţionare a organizaţiei, reprezentând aproximativ 1,2 miliarde de dolari din cele aproape cinci miliarde şi jumătate de dolari, cărora li se adaugă costul operaţiunilor de menţinerea păcii, în valoare totală de 6,8 miliarde de dolari, pe care Statele Unite îl finanţează în proporţie de 28,5%.

Citeşte şi: 27 de persoane au fost rănite după ce un vas de croazieră elvețian s-a lovit de pilonul unui pod în vestul Germaniei

Acest anunţ a fost interpretat rapid drept o sancţiune şi un avertisment american, după adoptarea de către ONU, săptămâna trecută, a unei rezoluţii care condamnă decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Dintre cele 193 de ţări membre ale Adunării Generale a ONU, 128 au votat în favoarea acestei rezoluţii fără caracter constrângător de condamnare a deciziei americane, inclusiv aliaţi ai americanilor precum Parisul şi Londra.

După acest vot, Haley a amintit că Statele Unite sunt cel mai mare contributor la bugetul ONU.