DISTRIBUIȚI
Worldbulletin

Japonia a organizat prima sa licitaţie publică dedicată cărnii de balenă după ce a reluat în mod oficial vânătoarea comercială de cetacee la începutul acestei săptămâni, după o pauză de 31 de ani, în pofida criticilor internaţionale apărute pe această temă, informează DPA, potrivit agerpres.

O flotă niponă a vânat două balene minke în apele de coastă japoneze, în apropiere de insula nordică Hokkaido, la scurt timp după reluarea de luni a vânătorii de balene în scopuri comerciale.


Citește și : Putin admite că submarinul rus la bordul căruia s-a produs un incendiu avea un reactor nuclear

Aproximativ 66 de kilograme de carne de balenă au fost aduse în oraşul Taiji din vestul Japoniei, unde o licitaţie a fost organizată pentru prima dată în ultimii 31 de ani. Municipalitatea locală afirmă că acest oraş reprezintă locul de naştere al pescuitului de balene în Japonia.

Carnea celor două balene ucise a fost vândută la licitaţie şi în oraşul Sendai din nord-estul ţării în cursul zilei de joi, în timp ce mai multe magazine din oraşul Kushiro de pe insula Hokkaido au început să vândă la rândul lor carne de balenă, a anunţat postul naţional de televiziune NHK.

Japonia a reluat luni vânătoarea comercială de balene după ce a părăsit în mod oficial International Whaling Commission (IWC).

The Fisheries Agency a stabilit o cotă de 225 de balene pentru acest an, inclusiv 150 de balene Bryde, 52 de balene minke şi 25 balene sei.

Japonia a anunţat că ar putea să renunţe la vânătoarea de balene în Oceanul Arctic în urma criticilor internaţionale.

Citește și : Un superpetrolier suspectat că transporta ţiţei spre Siria, reţinut în Gibraltar

Această ţară a oprit vânătoarea comercială de balene în 1988, respectând un moratoriu impus de IWC.

Totuşi, această ţară a continuat să vâneze balene „în scopuri ştiinţifice”, o scuză folosită pentru a ocoli carta IWC, permiţând astfel Japoniei să îşi continue vânătorile anuale de balene în scopuri comerciale.