DISTRIBUIȚI
pbs.org

Autorităţile din Hong Kong au pus sub acuzare vineri un tânăr pentru prima oară în baza noii legi cu privire la securitatea naţională impusă marţi de Beijing, a anunţat poliţia, citată de France Presse, potrivit agerpres.

Bărbatul „a fost inculpat pentru două capete de acuzare: incitare la secesiune şi activitate teroristă”, a precizat poliţia într-un comunicat, indicând că suspectul are 24 de ani, deşi documente judiciare stabilesc vârsta acestuia la 23 de ani.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

O sursă poliţienească a indicat, sub rezerva anonimatului, că suspectul este cel care a intrat cu motocicleta în plină viteză într-un grup de poliţişti miercuri, în timp ce mii de persoane manifestau împotriva legii cu privire la securitatea naţională în ziua în care era celebrată retrocedarea fostei colonii britanice către China.

Imagini filmate de canalele de televiziune locale au arătat un bărbat pe o motocicletă portocalie cu un drapel pe care era înscris unul dintre sloganurile mişcării de contestare prodemocraţie: „Eliberaţi Hong Kong, revoluţia timpului nostru!”.

Poliţia a indicat că trei agenţi au fost răniţi.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

Regimul chinez a impus marţi seara fostei colonii britanice o lege a securităţii naţionale extrem de controversată care încalcă – potrivit unor cancelarii străine – principiul „o ţară, două sisteme” destinat să garanteze Hong Kong-ului libertăţi necunoscute în restul Chinei, notează AFP.

Până în ultimul moment, Beijingul a ţinut în secret conţinutul acestei legi care va pedepsi sever, mergând până la detenţie pe viaţă, infracţiunile de secesiune, subversiune, terorism şi complicitate cu forţe externe şi care reprezintă un răspuns la mişcarea de protest fără precedent din 1997, apărută în urmă cu un an.