DISTRIBUIȚI
AirPano

Charles Dubouloz, un ghid montan francez, este autorul unei reuşite inedite în alpinism, după ce a escaladat singur şi pe timp de iarnă versantul nordic al muntelui Grandes Jorasses din masivul Mont Blanc folosind ruta Rolling Stones, deosebit de periculoasă, într-o ascensiune care a durat şase zile şi cinci nopţi marcate de temperaturi de minus 30 de grade Celsius, informează AFP, potrivit agerpres.   

Alpinistul francez, plecat joi din Chamonix, a atins vârful muntelui Grandes Jorasses (4.208 metri) după o ascensiune de 1.100 de metri pe ruta Rolling Stones, uscată şi cunoscută pentru pietrişul său periculos, deschisă în vara anului 1979 de patru alpinişti slovaci şi pe care nimeni nu a străbătut-o de atunci pe timp de iarnă şi în manieră individuală.


Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

„Este chintesenţa alpinismului, să faci ascensiune solo şi încă pe timp de iarnă. Mi-am atins un vis”, a declarat Charles Dubouloz, miercuri dimineaţă, după ce a coborât versantul sudic al muntelui Grandes Jorasses, în mai puţin de o zi.

Alpinistul francez, în vârstă de 32 de ani, a înfruntat un vânt glacial, care bătea cu precădere noaptea. „Vântul te congelează complet. Am degetele şi mâinile afectate, degerături la degetele de la picioare şi chiar un deget de la un picior complet negru”, a dezvăluit Charles Dubouloz.

Aceasta este cea de-a doua ascensiune individuală şi pe timp de iarnă reuşită de alpinistul francez, care a escaladat în urmă cu un an şi versantul nordic al muntelui Petits Drus din masivul Mont Blanc. În octombrie 2021, el a deschis o nouă rută alături de Benjamin Vedrines pe versantul nordic al muntelui Chamlang (7319 metri) din Nepal.

Citește și : Macron propune ‘o nouă ordine de securitate’ în Europa

Ascensiunea sa de pe legendarul versant nordic al muntelui Grandes Jorasses a fost realizată în condiţii de escaladă aşa-zis „artificială”, folosind pitoane, cârlige şi etriere (mici scăriţe).

Pe timp de iarnă, doar patru ascensiuni care au folosit ruta Rolling Stones au fost reuşite pe versantul nordic al acestui munte, însă toate au fost realizate de echipe compuse din câte doi alpinişti.