DISTRIBUIȚI

O ediţie tipărită a cunoscutei publicaţii ruse anti-Kremlin Novaia Gazeta a revenit la chioşcuri vineri, însă ca o versiune europeană a imaginii sale vechi şi de data aceasta în Letonia, informează dpa, potrivit agerpres

Noul ziar, denumit Novaia Gazeta Europa, este publicat de redactorii săi care au fugit în străinătate, în cooperare cu o editură letonă.


Citește și : Ucraina ajutor de la MSF pentru evacuarea combatanţilor ucraineni din Azovstal

Ediţia a apărut atât în limba rusă, cât şi în letonă şi informează în mod extins despre războiul Rusiei în Ucraina. Potrivit editorilor, publicaţia urmează să apară şi în Estonia.

Novaia Gazeta şi-a suspendat apariţia în Rusia în urma presiunilor din partea autorităţilor. Redactorul-şef al publicaţiei, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost atacat cu vopsea în timpul unei călătorii cu trenul pe teritoriul Rusiei, pe 7 aprilie, şi a suferit leziuni oculare.

În aceeaşi zi, jurnalişti liber profesionişti ruşi aflaţi în exil au fondat Novaia Gazeta Europa, independent din punct de vedere juridic de redacţia din Moscova, a scris redactorul-şef Kirill Martînov în editorialul primei ediţii tipărite.

„Vrem să scriem adevărul despre război şi să facem tot ce ne stă în putere pentru a-l opri”, a subliniat Martînov.

Ediţia tipărită a fost în mod deliberat publicată în preajma zilei de 9 mai, când Rusia celebrează cu o paradă militară victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei hitleriste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Dar aceasta nu este o ediţie specială unică. „Dacă cititorilor le place ce facem şi ne susţin, noi vom lua în considerare publicarea unei ediţii tipărite săptămânale a Novaia Gazeta”, a spus Martînov.

Citește și : Germania trimite obuziere blindate autopropulsate în Ucraina (VIDEO)

 

Birourile redacţiei şi site-ul web al publicaţiei se află în capitala Letoniei, Riga. Site-ul a fost imediat blocat în Rusia.

Şi postul de radio german Deutsche Welle şi-a mutat studioul din Moscova în Letonia, după ce guvernul rus a ordonat închiderea postului. În Letonia, la fel ca în Estonia, se află o minoritate rusofonă numeroasă.