DISTRIBUIȚI
Asia Times

Un tribunal al juntei militare din Myanmar l-a condamnat vineri la pedeapsa capitală pe un fost deputat al partidului condus de Aung San Suu Kyi, prima condamnare la moarte pronunţată după lovitura de stat de aproape acum un an, relatează AFP, potrivit agerpres

Phyo Zeyar Thaw, membru al Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND, arestat în noiembrie, a fost „condamnat la pedeapsa capitală astăzi pentru că a încălcat legea antiteroristă”, a indicat regimul militar într-un comunicat emis vineri.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

Numeroşi membri ai LND au fost arestaţi sau se ascund după puciul din 1 februarie 2021 care a răsturnat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi, dar aceasta este prima condamnare la moarte împotriva unui membru al partidului acesteia şi fost deputat.

Un eminent activist, Kyaw Min Yu, care a devenit cunoscut în cursul mişcării studenţeşti din 1988, a primit aceeaşi sentinţă. Reţinut în cursul unei razii în octombrie, el este acuzat de asemenea că ar fi încălcat legea antiteroristă.

Phyo Zeyar Thaw, pe numele său adevărat Maung Kyaw, fusese arestat într-un apartament din Rangoon în urma „unei informaţii şi a cooperării mai multor cetăţeni devotaţi”, a indicat junta.

El este acuzat că ar fi orchestrat mai multe atacuri împotriva forţelor de securitate ale regimului, în special unul cu focuri de armă în cursul verii într-un tren de la periferia oraşului Rangoon în care cinci poliţişti au fost ucişi.

Phyo Zeyar Thaw devenise deputat în urma alegerilor din 2015, în urma cărora a sosit la putere LND.

La 1 februarie 2021, un grup de generali au pus capăt acestei perioade de tranziţie democratică. De atunci, ei desfăşoară o represiune sângeroasă, în care aproape 1.500 de civili au fost ucişi, potrivit unui grup local de supraveghere, iar zeci de opozanţi au fost condamnaţi la moarte.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

În Myanmar nu a mai avut loc aplicarea unei sentinţe capitale de câteva decenii.

Consemnată la domiciliu de aproape un an, Aung San Suu Kyi, 76 de ani, a fost deja condamnată în ultimele săptămâni la şase ani de închisoare. Inculpată în mai multe rânduri, ea riscă zeci de ani de detenţie.