DISTRIBUIȚI
eurojewcong.org

Prim-ministrul suedez social-democrat Stefan Lofven, aflat într-o poziţie fragilă, a anunţat duminică că va demisiona în noiembrie pentru a-i permite succesorului său să pregătească alegerile din 2022, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres

„Voi demisiona din poziţia mea de şef al partidului la congresul din noiembrie şi în consecinţă din poziţia mea de prim-ministru”, a declarat el în cadrul unei reuniuni.


Citește și : SUA impun restricţii de viză vizând 19 oficiali din Nicaragua

Lofven, în vârstă de 64 de ani, se află în fruntea partidului său de aproape 10 ani şi a devenit prim-ministru în 2014. El s-a menţinut în acest post până la 28 iunie, atunci când a trebuit să demisioneze după ce a pierdut un vot de încredere cu o săptămână mai devreme.

După peste o săptămână de criză el a fost în cele din urmă reînvestit de parlament pe 7 iulie, dar a rămas într-o poziţie fragilă. Anunţul viitoarei sale demisii are drept scop menţinerea şanselor partidului său la alegerile prevăzute în septembrie 2022.

„Totul are un sfârşit şi vreau să-i dau succesorului meu cele mai bune şanse posibile”, a declarat el duminică.

Fostul sindicalist conduce de trei ani, în coaliţie cu Verzii, un guvern minoritar în urma rezultatelor foarte fragmentate ale alegerilor din 2018.

Anunţul de duminică i-a luat totuşi prin surprindere pe susţinătorii săi, întrucât el a declarat anterior că vrea să conducă partidul în următoarea campanie.

Ewa Stenberg, comentatoare politică a cotidianului Dagens Nyheter, estimează însă că decizia sa de a pleca este înţeleaptă.

„Lofven nu este bun nici în campanie, nici în dezbateri, nu este liderul de care social-democraţii au nevoie într-o campanie dificilă, în care retorica va fi importantă”, a estimat ea.

Citește și : Erdogan cere UE să îşi onoreze angajamentele în domeniul migraţiei în faţa situaţiei haotice din Afganistan

„Este deci logic să cedeze ştafeta unuia care vorbeşte mai bine şi poate suscita entuziasm”, a spus ea.

Nu se ştie cine i-ar putea urma lui Stefan Lofven, deşi unul dintre numele vehiculate este, potrivit Ewei Stenberg, cel al ministrului de finanţe Magdalena Andersson.

Noul lider al partidului trebuie să primească aprobarea Parlamentului pentru a-i succeda lui Stefan Lofven în funcţia de prim-ministru.