DISTRIBUIȚI
AFP

Prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, suspectat de ingerinţe în ancheta asupra jurnalistei Daphne Caruana Galizia şi supus unei presiuni intense de a demisiona, a obţinut duminică sprijinul Partidului laburist pentru a rămâne în funcţie, probabil până în ianuarie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă, surse din cadrul Partidului laburist au indicat că partidul îşi va alege un nou lider pe 18 ianuarie şi că Joseph Muscat „va demisiona oficial când noul lider va fi ales”.


Citește și : Comisia von der Leyen își începe duminică mandatul pe cinci ani

Muscat, aflat la putere din 2013, a organizat duminică o reuniune de urgenţă cu 36 parlamentari şi miniştri ai Partidului laburist.

„Întregul grup l-a susţinut pe Joseph Muscat şi i-am spus că el trebuie să decidă când demisionează. Alegerea noului lider al Partidului laburist va avea loc între 8 şi 18 ianuarie şi până atunci el va rămâne şef al partidului şi prim-ministru”, a declarat o sursă din cadrul formaţiunii pentru France Presse.

Reuniunea, care a durat patru ore, a fost convocată după inculparea sâmbătă a antreprenorului Yorgen Fenech, pentru complicitate în asasinarea lui Daphne Caruana Galizia, în explozia unei bombe plasate în maşina sa, pe 16 octombrie 2017.

La începutul reuniunii, o sursă bine plasată din Partidul laburist a lăsat să se înţeleagă că Muscat ar putea pleca în orice moment acum că, prin inculparea lui Fenech, el şi-a „îndeplinit misiunea” de a „de a rezolva această crimă revoltătoare”.

Însă Partidul laburist a subliniat la finalul întâlnirii că „grupul său parlamentar şi-a exprimat susţinerea unanimă faţă de prim-ministru pentru toate deciziile pe care vrea să le ia”, fără a menţiona termenul din ianuarie sau o eventuală demisie anticipată.

Laburiştii au mai decis să dezbată în parlament săptămâna viitoare asupra ultimelor evoluţiei ale anchetei privind asasinarea lui Daphne Caruana Galizia. Este vorba despre declaraţiile unui intermediar, unui şofer de taxi şi unui cămătar care au dus la arestarea, pe 20 noiembrie, a lui Fenech.

Citește și : Guvernul britanic revizuieşte condiţiile eliberării condamnaţilor pentru terorism

O delegaţie a Parlamentului European condusă de deputata olandeză Sophie in’t Veld se va afla în Malta de luni seară şi până miercuri. Această misiune urgentă a fost decisă din cauza „întrebărilor privind independenţa sistemului judiciar şi gravelor acuzaţii privind corupţia la cel mai înalt nivel”.

Luni, un tribunal maltez urmează să se pronunţe asupra unui recurs al lui Fenech, care cere revocarea anchetatorului şef, Keith Arnaud, suspectat că are legături strânse cu prim-ministrul şi cu mâna sa dreaptă Keith Schembri.

În timpul reuniunii, Muscat a anunţat că ministrul economiei, Chris Cardona, care s-a autosuspendat, îşi va relua postul pe care îl cumulează cu cel de vicepremier.