DISTRIBUIȚI
Delfi

Prim-ministrul lituanian Saulius Skvernelis a declarat marţi că are în vedere transferul ambasadei ţării sale în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din luna mai, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit lui, un astfel de transfer ar fi în favoarea relaţiilor cu Israelul şi SUA, două ţări pe care Lituania le consideră drept o garanţie pentru securitatea sa în faţa Rusiei vecine.


Citește și : Incertitudine în jurul vizitei lui Emmanuel Macron în Polonia

Aceasta ‘ar putea da un nou impuls relaţiilor cu Israelul, atât în domeniul securităţii, cât şi în cel comercial’, a declarat presei Skvernelis, care îşi începe campania în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

‘În acest fel am trimite un mesaj că SUA sunt partenerul nostru nu numai în vorbe, ci şi că noi participăm la probleme mai dificile’, a adăugat el.

Este de competenţa guvernului să decidă o astfel de mutare a ambasadei, dar decizia va trebui aprobată şi de către preşedintele lituanian.

Decizia preşedintelui Donald Trump de a transfera ambasada SUA la Ierusalim a rupt un consens internaţional vechi de zeci de ani, conform căruia statutul oraşului ar trebui stabilit în cadrul unui acord de pace între Israel şi palestinieni.

Lideri politici din Cehia şi România au anunţat de asemenea că au în vedere transferul ambasadelor lor la Ierusalim, dar nicio decizie nu a fost luată până în acest moment, notează agenţia France Presse, care mai scrie că UE în ansamblul său consideră că statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între Israel şi palestinieni.

Citește și : FDS anunță arestarea mai mulţi jihadişti implicaţi în atacul de la Minbej din nordul Siriei

Skvernelis a insistat marţi că ţara sa ‘nu trebuie să se teamă să se deosebească de vecini’, afirmând că legăturile culturale şi de securitate au făcut din Israel unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Lituaniei.

Memoria importantei comunităţi evreieşti care a trăit în Lituania înainte de a fi exterminată în timpul Holocaustului şi alinierea la SUA au făcut ca Lituania să fie una dintre cele mai apropiate ţării faţă de Israel în cadrul UE, conform agenţiei de presă citate.

Saulius Skvernelis, economistul independent Gitanas Nauseda şi fostul ministru de finanţe Ingrida Simonyte ocupă primele locuri în sondaje în perspectiva alegerilor prezidenţiale, prevăzute să se desfăşoare pe 12 şi 26 mai al doilea tur.