DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Japanese Prime Minister Fumio Kishida speaks during a news conference at the prime minister's official residence in Tokyo, Japan October 14, 2021. Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS/File Photo

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a plecat luni într-un turneu în Europa şi America de Nord, având pe ordinea de zi discuţii aspra securităţii, la câteva săptămâni după ce ţara sa a anunţat revizuirea majoră a doctrinei de apărare, informează France Presse, potrivit agerpres.

Kishida, a cărui ţară deţine preşedinţia G7 în 2023, va călători începând de luni în Franţa, Italia, Marea Britanie şi Canada.


Citeşte şi: Susţinătorii fostului preşedinte Bolsonaro pătrund cu forţa în principalele instituţii ale puterii din Brasilia

Premierul va încheia acest turneu în Statele Unite, unde se va întâlni vineri cu preşedintele Joe Biden.

Discuţiile cu Biden ar trebui să reafirme cooperarea Japonia-SUA şi conceptul de regiune „Indo-Pacifică liberă şi deschisă”, a declarat Kishida reporterilor duminică, folosind un alt termen pentru a desemna regiunea Asia-Pacific.

Cei doi lideri sunt aşteptaţi să discute probleme de securitate şi mai ales invazia Ucrainei de către Rusia.

De asemenea, se aşteaptă ca ei să publice un comunicat comun care să menţioneze Taiwanul şi denuclearizarea Coreei de Nord, potrivit ziarului japonez Yomiuri Shimbun, citând surse guvernamentale japoneze anonime.

Kishida a spus că va discuta cu Biden despre întărirea politicii de apărare a Japoniei.

Japonia, care a numit China o „provocare strategică fără precedent” pentru securitatea ei, a aprobat luna trecută o revizuire majoră a doctrinei sale de apărare, care prevede o creştere semnificativă a cheltuielilor militare pe cinci ani.

Citeşte şi: Lula da Silva condamnă invazia ‘vandalilor fascişti’ la Brasilia – Black News

Următorul summit al şefilor de stat ai ţărilor G7 este programat în mai la Hiroshima (vestul Japoniei), oraş devastat de primul bombardament atomic din istorie în 1945.

Kishida a spus că doreşte să reafirme de asemenea în acest an „solidaritatea” ţărilor G7 cu Ucraina, dar şi cu „ţările din Sud” asupra unor diverse fronturi precum schimbările climatice şi crizele alimentară şi energetică.