DISTRIBUIȚI
elpolitico.com

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu va prelua portofoliul Apărării în guvernul său după demisia ministrului Avigdor Lieberman, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Partidului Likud, alimentând speculaţiile privind organizarea de alegeri anticipate, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Benjamin Netanyahu s-a întâlnit vineri cu partenerul său de coaliţie, Naftali Bennett, liderul Căminului Evreiesc, care a încercat să obţină postul pentru sine, dar discuţia s-a încheiat fără un acord.


Citește și : Primul ambasador arab creştin al Israelului a fost numit în Azerbaidjan

Guvernul de coaliţie al lui Netanyahu a fost zguduit de demisia de miercuri a lui Lieberman, care a protestat astfel faţă de armistiţiul încheiat de Israel cu grupările palestiniene din Fâşia Gaza.

Partidul de extremă dreapta Yisrael Beitenu al lui Lieberman a ieşit din coaliţie, iar cei cinci parlamentari ai săi şi-au retras sprijinul faţă de guvern.

După întâlnirea dintre Bennett şi Netanyahu, un purtător de cuvânt al Partidului Likud al premierului a declarat că, deocamdată, acesta îşi va asuma portofoliul Apărării.

Premierul a discutat apoi telefonic cu restul partenerilor de coaliţie, îndemnându-i ‘să facă orice efort pentru a nu prăbuşi guvernul de dreapta’ şi a împiedica stânga să ajungă la putere, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Partidul Likud a dezminţit vineri că şeful guvernului se pregăteşte să ceară organizarea de alegeri anticipate, a declarat o sursă apropiată coaliţiei de guvernământ, după ce un apropiat al lui Naftali Bennett a afirmat că, în urma întâlnirii cu premierul Netanyahu, ‘s-a ajuns la un acord conform căruia continuarea actualei guvernări nu mai are sens, având în vedere lipsa dorinţei de compromis din partea partenerilor de coaliţie’.

O dată pentru organizarea de alegeri anticipate va fi convenită duminică în cadrul unei întâlniri cu alţi parteneri de coaliţie, a mai spus sursa apropiată ministrului educaţiei.

Citește și : Jurnalistul CNN Jim Acosta își va reprimi acreditarea la Casa Albă (judecător federal)