DISTRIBUIȚI
G4Media.ro

Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a promis luni sprijinul cabinetului său pentru reconstrucţia sudului Ucrainei, cu ocazia unei vizite la Nikolaev (Mikolaiv), unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE şi Reuters, potrivit agerpres

Rareori lideri străini care vizitează Ucraina se deplasează într-o regiune aproape de frontul de luptă, notează Reuters.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

O înregistrare video postată online de biroul lui Zelenski îl arată pe preşedintele ucrainean salutând-o pe Mette Frederiksen printr-o strângere de mână pe o stradă înzăpezită, înainte de a intra într-un spital unde s-au întâlnit cu soldaţi răniţi în lupte.

„Este important ca soldaţii noştri să urmeze nu doar o reabilitare fizică, ci şi una psihologică”, a menţionat preşedintele ucrainean într-un mesaj postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Cu acest prilej, Zelenski i-a mulţumit şefei executivului de la Copenhaga pentru asistenţa oferită de Danemarca, al cărei minister al apărării a declarat la începutul acestei luni că va dona Ucrainei 19 tunuri Caesar de fabricaţie franceză.

Zelenski şi Frederiksen s-au întâlnit, de asemenea, cu autorităţi locale şi au fost informaţi la faţa locului despre distrugerile provocate de rachetele şi dronele lansate de Rusia.

„Am examinat situaţia infrastructurii energetice din regiune”, a declarat liderul ucrainean pe contul său Telegram.

‘Regiunea rezistă în mod eroic la toate atacurile teroriştilor (forţele ruse). În timpul vizitei, am avut o
reuniune cu privire la situaţia actuală din regiune’, a scris el.

„Am discutat despre situaţia operativă din sudul Ucrainei, despre consecinţele atacurilor Rusiei cu rachete şi drone”, a indicat Zelenski, adăugând că discuţiile au vizat starea infrastructurii energetice din regiune şi redresarea pe termen lung a regiunii.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

Cei doi lideri au vizitat apoi portul comercial Nikolaev, unde au văzut cisterne de stocare a petrolului lovite de rachete şi drone lansate de forţele ruse şi un punct de încălzire dotat cu o unitate de purificare şi distribuţie a apei în cadrul unui proiect implementat cu asistenţă daneză.

Prim-ministrul danez a reiterat angajamentul deja exprimat în vară privind reconstrucţia acestui oraş-port din sudul Ucrainei, lovit în mod repetat de bombardamentele ruseşti de la începutul invaziei în februarie anul trecut.