DISTRIBUIȚI
Bloomberg

Prim-ministrul ceh Andrej Babis va fi chemat într-un proces civil după ce a fost dat în judecată pentru insultă de politicianul conservator de opoziţie Miroslav Kalousek, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Tribunalului Suprem din Brno, transmite Reuters, scrie agerpres.

Judecătorii au decis că imunitatea de parlamentar îl protejează pe Babis de un proces penal, nu însă şi de unul civil.


Citește și : Slovenia şi Ungaria încep relaxarea măsurilor de izolare

Şeful guvernului l-a acuzat pe fostul ministru Kalousek, în timpul unei dezbateri parlamentare, că ‘a jefuit Ministerul Apărării şi a omorât oameni cu paraşutele’.

Babis se referea la o licitaţie pentru paraşute din anii 1990, pe când Miroslav Kalousek era ministrul apărării. În 1997, un soldat a murit pentru că nu i s-a deschis paraşuta în timpul unui salt.

‘Cetăţenii au dreptul să se aştepte ca reprezentanţii lor aleşi să încerce măcar să aibă un anumit nivel de cultură’, a remarcat judecătorul Petr Vojtek.

Disputa a fost retrimisă spre instanţa districtuală competentă.

Cei doi politicieni în cauză schimbă frecvent acuzaţii. Babis l-a mai numit pe Kalousek beţiv şi ‘criminalul criminalilor’. La rândul său, fostul ministru a spus recent despre premier, pe social media, că este ‘porc’ şi ‘escroc infam’.

Citește și : Heinz-Christian Strache revine în politică şi râvneşte la funcţia de primar al Vienei