DISTRIBUIȚI
Reuters

Prieteni de-ai lui Jamal Khashoggi, activişti pentru drepturile omului şi reprezentanţi ai unor organizaţii de apărare a libertăţii presei participă miercuri la comemorarea fostului jurnalist saudit, în faţa Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, clădirea unde el a fost ucis, transmite dpa, potrivit agerpres.

Marcarea unui an de la moartea jurnalistului Jamal Khashoggi va începe la ora locală 13:14 (10:14 GMT), exact ora la care, în 2018, Khashoggi a intrat în sediul consulatului pentru a obţine documentele necesare pentru a se căsători cu logodnica sa turcă Hatice Cengiz.


Citeşte şi: Deputaţii italieni votează pentru reducerea numărului de parlamentari

Cengiz (37 de ani) va reveni în faţa clădirii unde l-a aşteptat pe jurnalistul saudit timp de câteva ore, în urmă cu un an, înainte de a alerta autorităţile turce în legătură cu dispariţia logodnicului său.

La comemorare vor fi prezenţi, printre alţii, raportorul special al ONU pentru crime extrajudiciare, Agnes Callamard, care a investigat acest asasinat, şi laureata Premiului Nobel pentru Pace în 2011, Tawakkol Karman.

Turcia a susţinut că Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului, iar corpul lui a fost tranşat de o echipă specială venită din Arabia Saudită.

Nimeni nu a fost găsit vinovat pentru moartea lui Khashoggi, deşi serviciile de informaţii turce şi occidentale afirmă că ordinul pentru uciderea lui ar fi putut veni doar ” de la cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit”.

Citeşte şi: Boris Johnson face ULTIMA ofertă Uniunii Europene

Liderul de facto al regimului de la Riad, prinţul Mohammed bin Salman, a declarat pentru CBS că el nu a ordonat crima, dar că îşi asumă ”responsabilitatea deplină în calitate de lider al Arabiei Saudite”.

”În această declaraţie există o recunoaştere implicită a faptului că uciderea (lui Khashoggi) a fost o crimă de stat. S-a întâmplat sub privirea sa în calitate de cvasi-şef al statului. De aceea, statul este implicat la fel ca el (prinţul Mohammed bin Salman – n.r.)”, a replicat Agnes Callamard pe Twitter.