DISTRIBUIȚI
OSCE

Prezenţa la alegerile prezidenţiale care se desfăşoară duminică în Uzbekistan se ridica la orele locale 11:00 la 33,6%, depăşind astfel pragul necesar validării lor, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Electorale a acestei ţări, Bahram Kucikarov, informează TASS, potrivit agerpres.

Şi în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 acest prag a fost depăşit la orele locale 11:00, însă atunci votul a început cu două ore înainte.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

La funcţia de preşedinte al Uzbekistanului candidează acum cinci candidaţi, printre care actualul preşedinte Şavkat Mirzioev. Ceilalţi patru candidaţi sunt consideraţi unii de faţadă şi care s-au abţinut de la orice critică la adresa lui Mirzioev în timpul campaniei electorale.

Pe teritoriul Uzbekistanului au fost deschise 9.925 de secţii de votare, iar pe listele electorale figurează circa 19,9 milioane de persoane.

Învecinându-se cu Afganistanul, în prezent condus din nou de talibani, Uzbekistanul este situat într-o regiune pe cât de dificilă, pe atât de strategică, unde Rusia şi China exercită o puternică influenţă.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Preşedintele Mirzioev, care a întrunit 88,6% din voturi în urmă cu cinci ani, a promis în timpul actualei campanii electorale că va pune poporul pe primul loc în politicile sale, mai ales tineretul care a avut până acum puţine perspective.

Cu toate acestea, luna trecută el a declarat că definiţia democraţiei în Uzbekistan nu este aceeaşi ca în alte ţări şi a atenţionat împotriva instabilităţii.