DISTRIBUIȚI
MHB Markets

Prețurile petrolului s-au menținut vineri în apropierea unor maxime ale ultimilor două luni și erau pe cale să bifeze a treia săptămână consecutivă de creștere pe fondul unor așteptări pozitive din piețe pentru reducerea producției membrilor OPEC+, transmite Reuters, potrivit mediafax.

În ciuda îngrijorărilor din piețele internaționale cu privire la negocierile comerciale dintre Statele Unite și China, prețul petrolului sortiment Brent, relevant pentru piața europeană, se tranzacționa vineri în creștere cu 17 cenți, sau 0,27%, la 64,14 dolari/baril, în timp ce sortimentul WTI (West Texas Intermediate), relevant pentru piața americană, se tranzacționa la 58,67 dolari/baril, în creștere cu 0,14%, sau 8 cenți.


Citește și : Grecia își consolidează paza frontierelor

Prețurile au atins joi cele mai ridicate niveluri de la sfârșitul lunii septembrie încoace, după ce presa internațională a informat că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia ar putea conveni extinderea acordului de reducere a producției de petrol cu încă trei luni la următoarea întâlnire din 5-6 decembrie.

Grupul extins al țărilor exportatoare de petrol va sublinia de asemenea la întâlnirea respectivă necesitatea unei respectări mai stricte a acordului din partea Irakului și a Nigeriei.

„O abordare disciplinată din Irak și Nigeria ar trebui să îndepărteze încă 300-400.000 de barili/zi (bpd) de la nivelul producției ceea ce va conduce la o piață echilibrată în prima jumătate a anului 2020 și la un posibil deficit de aprovizionare în a doua jumătate”, potrivit analiștilor companiei de brokeraj petrolier PVM.

Acordul actual prevede o reducere a producției de 1,2 milioane bpd până la sfârșitul lunii martie.

Citește și : Jean-Claude Juncker a fost externat din spital