DISTRIBUIȚI
www.alaraby.co.uk

Preşedinţii parlamentului ales şi Înaltului consiliu de stat libian au fost primiţi vineri la Rabat de şeful diplomaţiei marocane ca parte a eforturilor de soluţionare a crizei libiene, potrivit unui comunicat al ministerului de externe al regatului, informează AFP, potrivit agerpres.  

Libia încearcă să depăşească un deceniu de violenţă de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, un haos marcat în ultimii ani de existenţa a doi poli de putere, în estul şi în vestul ţării.


Citește și : Pence declară că probabil nu va avea niciodată aceeaşi poziţie cu Trump despre violenţele produse la Capitoliu

Aguila Saleh, preşedintele parlamentului ales de la Tobruk (est) şi Khaled el-Mechri, preşedintele Înaltului consiliu de stat cu sediul la Tripoli (vest), s-au întâlnit separat cu ministrul de externe Nasser Bourita „în cadrul eforturilor Marocului de a reglementa criza libiană”, potrivit comunicatului de presă.

Oficialii libieni au sosit joi în Maroc pentru a începe, potrivit Rabatului, o nouă rundă de discuţii privind desemnarea oficialilor pentru o serie de poziţii strategice în stat, subiect al unor disensiuni profunde.

Aceste posturi se referă la cele mai înalte autorităţi ale ţării: guvernatorul Băncii Centrale, procurorul general şi preşedinţii Autorităţii de control administrativ, Autorităţii naţionale pentru lupta împotriva corupţiei, Înaltei comisii electorale şi Curţii Supreme.

Contactat de AFP, ministerul marocan de externe nu a putut confirma dacă cei doi oficiali libieni s-au întâlnit şi nu a fost comunicată nicio informaţie referitoarea la vreo decizie asupra posturilor în cauză.

Citește și : UE critică legea semnată de Putin ce deschide calea excluderii opozanţilor de la alegerile din Rusia

În urma unui proces supervizat de ONU, un nou guvern a fost instalat în Libia în martie pentru a unifica instituţii statului, a scoate ţara din acest conflictul internaţionalizat şi a conducere tranziţia în vederea pregătirii alegerilor naţionale din decembrie.

Germania se pregăteşte să găzduiască pe 23 iunie cea de-a doua conferinţă privind pacea în Libia sub egida ONU, cu participarea guvernului de tranziţie.