DISTRIBUIȚI
SVT Nyheter

Suedia, care va prelua de la Albania preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la 1 ianuarie, doreşte revenirea organizaţiei la valorile sale fundamentale, transmite marţi AFP după o convorbire cu şefa diplomaţiei suedeze, Ann Linde, scrie agerpres.

În interviul acordat agenţiei, Linde arată că OSCE trebuie să susţină importanţa securităţii europene, în contextul multiplicării conflictelor şi crizelor la periferia continentului.


Citește și : 14 suspecţi au fost arestaţi după atacul terorist din Viena

Sub preşedinţia suedeză, OSCE ar trebui totodată să încerce în continuare să rezolve conflictele din regiune.

Din OSCE fac parte 57 de ţări, inclusiv SUA, Rusia, Turcia şi toate statele europene. Organizaţia este unul din puţinele cadre de dialog între Occident şi statele din fosta zonă de influenţă sovietică. Pe lângă misiunile de monitorizare a alegerilor, OSCE a fost însărcinată şi cu medierea în conflictul din Ucraina, reaminteşte AFP.

‘Nu aş spune că securitatea europeană este ameninţată, dar aş spune că nu a existat suficientă forţă pentru sublinierea importanţei mizelor cum ar fi integritatea teritorială sau nerecurgerea la ameninţări şi la forţă’, a spus Linde. Ea a apreciat că principiile respective au fost eclipsate în ultimii ani de alte subiecte şi nu au mai fost considerate prioritare.

Citește și : Trump promite să nu-şi proclame prematur victoria în alegeri

În privinţa Rusiei şi Turciei, cu care Suedia continuă un dialog ferm, ministrul susţine că are ‘o relaţie constructivă cu omologii’ şi că este ‘este important ca aceştia să fie asociaţi şi (să reamintim) că forţa militară nu poate rezolva niciodată un conflict şi să îi facem să adere la cadrul de securitate european’, în special privind ‘faptul că nu acceptăm anexarea Crimeei’ de către Rusia.

La preşedinţia OSCE, Suedia intenţionează de asemenea să menţină oferta de mediere făcută preşedintelui Belarus, Alexandr Lukaşenko. ‘Sper de asemenea că Rusia va accepta că este nevoie de un dialog între regim şi opoziţie’, a adăugat Linde.