DISTRIBUIȚI
dpa

Este „ruşinos” că Uniunea Europeană încă nu a găsit o soluţie pentru preluarea solicitanţilor de azil, la cinci ani după criza migraţiei, a denunţat marţi ministrul german de interne Horst Seehofer, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE, transmite dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Seehofer a făcut aceste remarci în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de interne din UE desfăşurată prin videoconferinţă, la două zile după ce 180 de migranţi salvaţi de nava umanitară Ocean Viking au primit autorizarea de a debarca în Sicilia, după nouă zile de blocaj.


Citește și: Bolsonaro se simte rău! Președintele brazilian a fost testat pentru COVID-19

„La fiecare ambarcaţiune, e nevoie de eforturi laborioase ca să se ajungă la distribuirea migranţilor între statele membre. Şi de fiecare dată doar o mică parte (dintre acestea) sunt gata” să se implice, a deplâns Seehofer, în contextul în care UE se aşteaptă la o înmulţire a traversărilor pe Marea Mediterană în cursul verii.

„Pe termen lung, nu putem lăsa Italia, Malta, Grecia sau Spania să se ocupe singure de această problemă”, a subliniat el, insistând că „foarte multe state membre refuză să se implice”.

„Această situaţie nu este demnă de UE”, a spus ministrul german. „Nu suntem doar o comunitate economică şi de securitate, ci şi o comunitate a valorilor”, a adăugat el.

În septembrie anul trecut, Germania, Franţa, Italia şi Malta au căzut de acord asupra unui mecanism temporar, bazat pe voluntariat, de repartizare a migranţilor salvaţi pe mare. Doar alte câteva state, cum sunt Portugalia, Luxemburg şi Irlanda, s-au alăturat însă acestei iniţiative.

Horst Seehofer a admis marţi că misiunea de a „convinge” statele membre să dea dovadă de solidaritate este „foarte, foarte dificilă” şi nu a exclus mijloace de presiune, pe care nu le-a detaliat însă.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

„Nu vreau să încep discuţia pe această temă în cadrul preşedinţiei UE cu ameninţări (…) Contez pe forţa argumentelor, dar nu sunt naiv”, a menţionat ministrul.

Comisia Europeană urmează să prezinte în septembrie o mult-aşteptată propunere, amânată până acum în repetate rânduri, de reformă a politicii cu privire la migraţie şi azil în UE, iar Horst Seehofer şi-a exprimat speranţa să se ajungă la un „acord politic asupra principalelor puncte” ale acestui pact înainte de încheierea preşedinţiei germane, la sfârşitul lunii decembrie.