DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedinţia cehă a Consiliului UE a amânat dezbaterea asupra liberalizării vizelor pentru provincia Kosovo, relatează joi agenţia EFE, potrivit agerpres

”Având în vedere situaţia politică din nordul Kosovo, nu este ideal să lăsăm această temă pe agendă”, a indicat preşedinţia cehă într-un document consultat de Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), deşi Belgradul şi Pristina au ajuns miercuri seară la o înţelegere pentru soluţionarea crizei legate de plăcuţele de înmatriculare auto.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

Conform acestui acord mediat de UE, Belgradul nu va mai emite plăcuţe de înmatriculare cu numele oraşelor kosovare, iar Priştina nu va mai interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe în Kosovo.

Însă acest acord nu pare a fi suficient pentru ca preşedinţia cehă a Consiliului UE să poată continua demersurile către liberalizarea vizelor pentru Kosovo, un potenţial candidat la UE, dar cu viitor incert, dat fiind că mai multe state membre ale blocului comunitar (Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania) continuă să nu-i recunoască independenţa pe care şi-a proclamat-o în 2008.

Potrivit RFE/RL, Spania este una dintre ţările care au insistat asupra amânării liberalizării vizelor pentru Kosovo, atât timp cât Pristina nu foloseşte sistemul EITAS, care procesează digital datele tuturor persoanelor care intră în UE.

După acordul încheiat miercuri, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că va insista la negocierile cu Kosovo asupra respectării tuturor celor convenite până în prezent cu Pristina, inclusiv asupra autonomiei pentru sârbii kosovari.

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

”Nu putem merge mai departe fără aplicarea acordurilor convenite anterior, iar acest lucru este de o importanţă crucială pentru noi”, a subliniat Vucic.

Bruxellesul va invita în zilele următoare cele două părţi pentru a discuta paşii ce vor urma în procesul lor de negociere.