DISTRIBUIȚI
The Guardian

Preşedintele Zimbabwe Robert Mugabe a refuzat categoric joi să renunţe la puterea pe care o deţine neîntrerupt de 37 de ani în cursul unor discuţii cu generalii care au preluat controlul asupra capitalei Harare, relatează agerpres .

Plasat în arest la domiciliu în noaptea de marţi spre miercuri, şeful statului, în vârstă de 93 de ani, s-a întâlnit pentru prima dată cu comandantul armatei care a preluat conducerea la Harare, a declarat o sursă apropiată armatei.


‘Ei s-au întâlnit astăzi. El a refuzat să demisioneze, cred că încearcă să câştige timp’, a declarat sursa citată, sub rezerva anonimatului.

Imagini de la întrevedere l-au prezentat pe preşedinte purtând un sacou bleumarin şi pantaloni gri alături de şeful Statului Major, generalul Constantino Chiwenga.

Citește și : Jim Mattis a afirmat că între SUA și Coreea de Nord ar exista șanse pentru convorbiri dacă Phenianul renunță la programul nuclear

Doi miniştri sud-africani trimişi de preşedintele Jacob Zuma au participat de asemenea la reuniune, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe care nu a dat niciun detaliu privind discuţiile purtate.

Soldaţi şi blindate sunt desfăşurate de miercuri dimineaţa în jurul mai multor puncte strategice ale capitalei.

Lovitura de forţă a armatei, unul dintre pilonii regimului, face să se zdruncine conducerea celui mai vârstnic şef de stat în exerciţiu din lume.

Ofiţeri ai armatei din Zimbabwe au anunţat că au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a elimina ‘criminali’ apropiaţi de preşedintele Robert Mugabe, dar au dezminţit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al ţării din 1980, notează AFP.

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe şi şeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreşedintelui ţării, Emmerson Mnangagwa, prezentat lung timp ca fiind succesorul său la conducerea ţării.

Fostul vicepreşedinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcţie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, 52 de ani. Figură controversată, aceasta are numeroşi opozanţi în cadrul partidului şi al guvernului.

După destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziţia ideală pentru a-i succede în funcţie soţului său, notează AFP.

Aflat în fruntea unui regim autoritar şi represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, şi a sănătăţii sale fragile.

Zimbabwe se află de la începutul anilor 2000 într-o criză economică şi financiară gravă care alimentează nemulţumirea populaţiei faţă de regim.