DISTRIBUIȚI
hungarytoday.hu

Preşedintele ungar, Janos Ader, a convocat pentru 8 mai prima sesiune a noului parlament al ţării, rezultat în urma alegerilor de duminica trecută, informează marţi agenţia MTI, potrivit agerpres.

Preşedintele i-a cerut lui Viktor Orban, care s-a aflat în fruntea listei comune a partidelor Fidesz şi KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) pentru scrutinul din 8 aprilie, să înceapă negocierile pentru formarea guvernului.


Vezi şi: Armata siriană a doborât mai multe rachete ce au vizat provincia Homs – VIDEO

Potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să convoace sesiunea inaugurală a legislativului nou ales în termen de 30 de zile de la scrutin.

La şedinţa prevăzută pentru 8 mai, care va fi deschisă de preşedintele Ader, parlamentarii urmează să supună la vot premierul desemnat, pentru a cărui validare este nevoie de o majoritate simplă. Tot în cadrul primei sesiuni vor fi aleşi prin vot secret preşedintele parlamentului, adjuncţii săi şi chestorii.

După vot, şefii Biroului electoral naţional şi Comisiei electorale naţionale îşi vor prezenta rapoartele privind alegerile din 8 aprilie şi va fi anunţată formarea grupurilor parlamentare.

Vezi şi: O prostituată de lux, care ameninţa cu dezvăluiri explozive, este judecată în Thailanda

La alegerile de la 8 aprilie, Fidesz-KDNP au obţinut 133 de locuri în parlamentul unicameral cu 199 de locuri, adică o „supermajoritate” de două treimi, aminteşte MTI. Locurile opoziţiei vor fi împărţite între radical-naţionaliştii de la Jobbik (26 de mandate), alianţa electorală dintre socialişti şi Parbeszed (Dialog, ecologişti) – 20 de mandate, Coaliţia democrată (stânga) – 9 mandate, LMP (ecologişti) – 8 mandate. Formaţiunea Egyutt şi minoritatea etnicilor germani vor fi reprezentate de un singur deputat. În fine, un fotoliu din noul parlament ungar va fi ocupat de singurul candidat independent care a reuşit să fie ales.