DISTRIBUIȚI

Preşedintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov (foto) l-a numit pe fiul său Serdar în funcţia de viceprim-ministru, punându-l într-o poziţie puternică pentru a-i succeda ca lider al ţării producătoare de gaze naturale din Asia Centrală, a relatat vineri presa locală, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Berdîmuhamedov, în vârstă de 63 de ani, conduce fosta republică sovietică cu 6 milioane de locuitori de aproape 20 de ani ca un lider absolut ce nu tolerează disidenţa şi a supravegheat redirecţionarea exporturilor de gaze naturale din Rusia în China. Mandatul său prezidenţial se încheie în 2024.


Citește și: SUA au mai cumpărat 200 de milioane de vaccinuri

Turkmenistanul nu are prim-ministru şi rolul este îndeplinit de preşedinte, ceea ce înseamnă că Serdar Berdîmuhamedov, în vârstă de 38 de ani, a devenit acum unul dintre adjuncţii direcţi ai tatălui său. El a fost anterior ministru al industriei şi construcţiilor.

Ca viceprim-ministru, Serdar Berdîmuhamedov va supraveghea audituri ale organelor guvernamentale, precum şi implementarea tehnologiilor informaţionale, potrivit website-ului de ştiri turkmen Orient.tm.

Citește și: Parlamentul Cehiei RESPINGE prelungirea stării de urgență

Copiii conducătorilor autocraţi din Asia Centrală, o regiune ce are legături strânse cu China şi Rusia, sunt adesea văzuţi ca potenţiali succesori ai părinţilor lor.

Economia Turkmenistanului depinde în mare măsură de exporturile de gaze şi pentru a-şi diversifica vânzările, guvernul de la Aşhabad a depus eforturi pentru a construi o nouă conductă către India prin Afganistan, care se învecinează cu Turkmenistanul şi Pakistanul.