DISTRIBUIȚI
Guardian Nigeria

Preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi a anunţat luni, în plină furtună politică din ţara sa, depunerea unui proiect de lege care face din egalitatea între bărbaţi şi femei un principiu implicit în împărţirea moştenirii, informează AFP, potrivit agerpres.

„Propun să fac din egalitatea (între bărbaţi şi femei) în moştenire o lege”, a declarat el într-un discurs televizat susţinut cu ocazia Zilei femeii tunisiene.


Citește și : Nava umanitară Aquarius: SOS Mediterana cere ţărilor europene ‘să îşi asume responsabilitatea’

Acest text ar urma să le fie prezentat deputaţilor după sfârşitul vacanţei parlamentare.

Anunţul survine în condiţiile în care partidul aflat la putere în Tunisia, Nidaa Tounes, fondat de Caid Essebsi în 2012, este profund marcat de conflicte în cadrul conducerii sale odată cu apropierea scrutinului legislativ şi cel prezidenţial prevăzute pentru 2019.

Această măsură, care vizează un principiu inspirat din Coran şi care se aplică deja în numeroase ţări arabe, este una dintre cele mai dezbătute dintr-o serie de reforme societale propuse de o comisie pe care preşedintele tunisian a înfiinţat-o în urmă cu un an, în scopul de a transpune în lege egalitatea consacrată de Constituţia din 2014.

Această Comisie pentru libertăţi individuale şi egalitate (Colibe) a sugerat ca patrimoniul familial să fie împărţit implicit în mod egal între moştenitorii-bărbaţi şi moştenitorii-femei.

Actuala lege, care se bazează pe dreptul islamic, prevede că, drept regulă generală, un bărbat moşteneşte de două ori mai mult decât o femeie de acelaşi grad de paternitate.

„Vom inversa situaţia”, a precizat Caid Essebsi, făcând din egalitate o regulă şi din inegalitate o derogare. „Este datoria mea, în calitate de preşedinte al tuturor tunisienilor, să unesc, nu să dezbin”, a declarat el pentru a sublinia că legea îi va lăsa persoanei care va face un testament posibilitatea să aleagă: „fie să aplice Constituţia, fie să aleagă libertatea” de a împărţi moştenirea sa conform regulii celor două treimi.

Citește și : Iranul susţine că are o rachetă balistică de nouă generaţie

După mai multe luni de consultări cu societatea civilă şi partidele politice, Colibe a propus de asemenea dezincriminarea homosexualităţii, abolirea pedepsei cu moartea şi numeroase alte reforme în societate, salutate de apărătorii drepturilor omului.

Sâmbăta trecută, o manifestaţie împotriva reformelor propuse de Colibe a reunit mii de persoane în faţa parlamentului tunisian, unii agitând Coranul şi scandând „cu sângele nostru, vom apăra islamul”.

O altă manifestaţie, în favoarea egalităţii şi libertăţilor individuale, este prevăzută pentru luni seara în centrul Tunisului, la apelul mai multor asociaţii.