DISTRIBUIȚI
cfr.org

Preşedintele american, Donald Trump, îl va primi pe omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, luna viitoare, la câteva săptămâni după eşecul celui de-al doilea summit dintre Washington şi Phenian, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Moon Jae-in este de mult timp un susţinător al dialogului cu Coreea de Nord, ţară dotată cu arma nucleară şi pedepsită pentru aceasta prin multiple sancţiuni economice. El este artizanul discuţiilor dintre preşedintele american şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.


Citește și : Un Brexit fără un acord de tranziţie va afecta Europa de Est și Turcia (BERD)

Cu prilejul celei de-a doua întâlniri, desfăşurată la sfârşitul lui februarie la Hanoi, Kim Jong Un şi Donald Trump nu au ajuns însă la o înţelegere în privinţa unei denuclearizări care să aibă ca răspuns o relaxare a sancţiunilor contra Phenianului. Au apărut îndoieli legate de viitorul procesului.

Moon Jae-in va efectua o vizită la Washington pe 11 aprilie, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia de la Seul. Anterior, aceasta anunţase o vizită de două zile, pe 10 şi 11 aprilie.

„Cei doi lideri vor avea discuţii aprofundate (….) pentru a-şi coordona poziţiile în ce priveşte instaurarea unui regim de pace în Peninsula Coreeană prin intermediul unei denuclearizări complete”, a declarat Yoon Do-han, purtător de cuvânt prezidenţial.

Casa Albă a confirmat vizita şi discuţiile prevăzute asupra Coreii de Nord.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a primit vineri la Washington pe omologul său Kang Kyung-wha pentru a pregăti această vizită.

Citește și : Procurorul general din SUA va publica o versiune redactată a raportului Mueller

La 22 martie, Phenianul şi-a retras pe neaşteptate personalul său din cadrul biroului de legătură intercoreean, în oraşul nord-coreean Kaesong, pentru a-l face să revină câteva zile mai târziu.

Nordul nu a explicat nici motivele retragerii, nici pe cele ale revenirii. Aceasta a avut loc după un mesaj pe Twitter al preşedintelui Donald Trump care a scris că anulează o serie de sancţiuni impuse Phenianului de propriul Departament al Trezoreriei, fără să precizeze la care se referă.