DISTRIBUIȚI
BaconPlant

Liderii democraţi din Congresul american au anunţat că au acceptat să aibă o întâlnire joi cu Donald Trump pentru a negocia un acord bugetar şi politic de sfârşit de an, după ce au boicotat precedenta întrevedere din cauza unui mesaj pe Twitter al preşedintelui, relatează AFP. 

„Suntem mulţumiţi că am fost contactaţi de Casa Albă care ne-a cerut o nouă întrevedere”, au declarat Chuck Schumer, şeful opoziţiei din Senat, şi Nancy Pelosi, omoloaga sa din Camera Reprezentanţilor. „Sperăm că preşedintele ne va primi cu mintea deschisă, în loc să decidă dinainte că nu se va ajunge la niciun acord”, au adăugat cei doi.


La întâlnire vor mai participa, după cum au anunţat, liderii republicani din Senat, Paul Ryan, şi Cameră, Mitch McConnell, un format redus care vizează să parafeze un acord asupra marilor subiecte politice de sfârşit de an: buget, imigraţie şi frontiere, ajutorul financiar pentru recentele catastrofe naturale, precum şi finanţarea programului de asigurări medicale pentru copii, CHIP.

Reuniunea va avea loc cu o zi înainte de expirarea finanţării statului federal, pe 8 decembrie. Congresul trebuie să adopte înainte de această dată prelungirea creditelor federale pentru două săptămâni, pentru a evita un „shutdown”, închiderea administraţiilor federale.

Opoziţia democrată ameninţă să utilizeze puterea sa de blocaj în Senat pentru a împiedica adoptarea creditelor de funcţionare, cu scopul de a obţine concesii din partea majorităţii în legătură cu aceste subiecte, în special regularizarea sutelor de mii de imigranţi clandestini ajunşi tineri în Statele Unite, aşa-zişii „dreamers”.

În perioada administraţiei Obama, ei au fost feriţi de orice expulzare, în baza unui statut special numit „Daca”. Donald Trump a suprimat acest program în septembrie, dar le-a acordat un răgaz de şase luni beneficiarilor, dând termen Congresului să legifereze până în martie.

Iniţial, liderii democraţi trebuiau să fie primiţi la Casa Albă săptămâna trecută, dar au anulat întrevederea după ce preşedintele i-a discreditat pe Twitter, declarând că nu crede că va putea ajunge la un compromis cu ei.