DISTRIBUIȚI
Radio1

Preşedintele sloven Borut Pahor a anunţat luni, în parlamentul de la Ljubljana, că nu va nominaliza niciun candidat pentru funcţia de prim-ministru întrucât niciun partid nu este susţinut de o majoritate în forul legislativ, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În Slovenia au avut loc alegeri legislative la 3 iunie, scrutin câştigat de Partidul Democrat Sloven (SDS, antiimigraţie).


Citeşte şi: ATAC armat la Toronto (VIDEO) – Doi morți și 13 răniți

SDS nu are însă potenţiali parteneri de coaliţie pentru a forma un guvern.

Liderul SDS, Janez Jansa, i-a comunicat joi preşedintelui ţării, Borut Pahor, că nu se bucură deocamdată de suficient sprijin pentru a deveni prim-ministru şi a forma un guvern, la o lună şi jumătate de la alegerile legislative.

La alegerile din iunie, SDS a obţinut 25 de locuri din totalul celor 90 al legislativului unicameral, dar majoritatea partidelor au respins ideea unei coaliţii cu acesta. Al doilea partid ca număr de mandate, Lista lui Marjan Sarec (LMS, 13 locuri), a purtat discuţii cu alte cinci formaţiuni în vederea creării unei coaliţii guvernamentale, dar în urmă cu o săptămână aceste tratative au eşuat, după ce Noua Slovenie (NSI, conservator) a părăsit discuţiile, afirmând că cele şase nu vor putea forma un guvern stabil. 

Citeşte şi: ATAC armat la Toronto (VIDEO) – Doi morți și 13 răniți