DISTRIBUIȚI
AP

Într-o scrisoare adresată preşedintelui american Donald Trump, şeful statului sârb Aleksandar Vucic i-a cerut acestuia sprijinul pentru găsirea unei soluţii sustenabile şi durabile pentru Kosovo şi l-a invitat pe liderul de la Casa Albă să vină în vizită în Serbia, relatează joi Tanjug, scrie agerpres.

„Nimănui nu-i pasă mai mult să găsescă o soluţie decât ţara mea, deoarece problema Kosovo este o povară grea, în special pentru Serbia şi naţiunea sârbă. Suntem angajaţi pe calea dialogului şi am abordat problema în mod curajos şi realist, gândindu-ne la viitorul nostru în vestul Balcanilor. Ne-am îndeplinit, de asemenea, toate obligaţiile în cadrul acordului de la Bruxelles”, a scris Vucic.


Citește și : Forumul de Afaceri Republica Moldova-România se desfăşoară la Chişinău

„Însă Serbia nu poate rezolva singură această problemă dificilă. În pofida dorinţei şi a încrederii noastre, tarifele pe care Pristina le-a impus importurilor din Serbia reprezintă o povară şi un obstacol insurmontabil în calea continuării dialogului. Ele nu doar că afectează economia sârbă, ci reprezintă şi o ameninţare pentru viaţa sârbilor din Kosovo-Metohija, ale căror drepturi trebuie să le protejăm şi să le apăram”, a scris el, reiterând că Belgradul este pregătit să continue dialogul imediat ce Pristina va renunţa la această măsură.

Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008, s-au angajat în 2013 într-un dialog mediat de Uniunea Europeană pentru normalizarea relaţiilor, însă de atunci s-au înregistrat puţine progrese. Discuţiile au fost oprite în noiembrie, atunci când guvernul de la Pristina a aplicat taxe de 100% pe importurile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Serbia a afirmat că nu va relua dialogul dacă situaţia nu va reveni la normal.

Reamintind alianţa istorică SUA-Serbia, preşedintele Aleksandar Vucic l-a invitat încă o dată pe Trump să devină primul preşedinte american ce efectuează o vizită în Serbia în ultimii aproape 40 de ani.

Citește și : CoE recomandă Germaniei să protejeze limbile minorătăţilor