DISTRIBUIȚI

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti au început joi un summit la Casa Albă, care urmăreşte promovarea unei „normalizări economice” între cele două ţări din Balcani aflate în centrul unuia dintre cele mai spinoase conflicte teritoriale europene, informează AFP, potrivit agerpres.

„Statele Unite sunt pregătite să faciliteze normalizarea economică”, a declarat Robert O’Brien, consilier de securitate naţională al lui Donald Trump, într-o postare pe Twitter însoţită de fotografii cu cei doi lideri întâmpinaţi la sosire de emisarul american pentru negocierile sârbo-kosovare, Richard Grenell.


Citește și: 51 de români candidează la alegerile din Italia

Negocierile sunt programate să dureze două zile şi nu este sigur în acest moment dacă preşedintele american va lua şi el parte la discuţii.

În declaraţii pentru media kosovare, Avdullah Hoti a explicat că are aşteptări „pozitive”.

Însă deşi a recunoscut că ordinea de zi de la Washington este un acord asupra „cooperării economice”, el a dat asigurări că nu ar fi vorba decât de „un avans spre normalizarea finală a relaţiilor cu Serbia, adică recunoaşterea reciprocă”, care în opinia sa rămâne unicul obiectiv al Kosovo.

De partea cealaltă, Aleksandar Vucic a deplâns „numeroasele declaraţii arogante” pe subiectul „recunoaşterii Kosovo”. „Capitularea nu este o opţiune!”, a atras el atenţia într-o înregistrare video postată joi pe contul său de Instagram.

Preşedintele sârb a promis totuşi că va face tot posibilul „pentru a ajunge la un compromis pe subiecte economice importante”. „Vrem pacea, vrem stabilitatea, vrem progres pentru Belgrad, Pristina şi întreaga noastră regiune”, a insistat el.

Citește și: În ciuda violențelor din Sofia, Boiko Borisov ‘ține cu dinții’ de putere

Belgradul refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo după războiul de la sfârşitul anilor 1990, care a făcut 13.000 de morţi. Serbia este susţinută de aliaţi ca Rusia şi China, în timp ce SUA se numără printre ţările care au recunoscut imediat noul stat.

Până acum, europenii au fost în prima linie în privinţa medierii, care ar urma de altfel să continue de luni, când Aleksandar Vucic şi Avdullah Hoti se vor întâlni la Bruxelles cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.