DISTRIBUIȚI
Bloomberg

Serbia a declarat luni starea de urgenţă pentru a frâna răspândirea coronavirusului nou, iar preşedintele ţării, Aleksandar Vucic, a lăudat eforturile Chinei în faţa actualei pandemii, precizând totodată că „solidaritatea europeană nu există”, relatează luni EFE, potrivit agerpres.

Serbia, cu 55 cazuri de contagiere, a decretat starea de urgenţă ce include printre alte măsuri ca armata să supravegheze spitalele cu pacienţi bolnavi de COVID-19, reţinerea la domiciliu a persoanelor cu vârste de peste 65 de ani şi închiderea centrelor de învăţâmânt.


Citeşte şi: PRIMUL vaccin anti-coronavirus este TESTAT la Seattle

Vucic a anunţat duminică într-un discurs televizat această decizie şi a precizat că poliţia va controla respectarea ordinelor de carantină, eventualele încălcări fiind pedepsite cu până la trei ani de închisoare.

Preşedintele sârb a anunţat cumpărarea de măşti şi echipament medical din China şi venirea de specialişti din această ţară asiatică, criticând totodată lipsa de răspuns a Uniunii Europene (UE).

„Am cerut totul Chinei. Am cerut inclusiv trimiterea de medici” a spus Vucic, care l-a considerat pe omologul său chinez, Xi Jinping, drept „un frate al Serbiei”.

Citeşte şi: Donald Trump ‘a intrat în gura lupilor’ democraţi

„Solidaritatea europeană nu există”, a ţinut să sublinieze preşedintele Serbiei, a cărui ţară este candidată la aderarea la UE, dar doreşte totodată relaţii bune şi cu China.

Până luni dimineaţă, 7 noi cazuri de Covid-19 au fost confirmate în Serbia, urcând bilanţul contagierilor la 55.