DISTRIBUIȚI
DW

Preşedintele Republicii Centrafricane Faustin-Archange Touadera a decretat vineri o „încetare unilaterală a focului” din partea armatei şi a aliaţilor săi în războiul împotriva rebelilor cu scopul de a favoriza iniţierea unui dialog naţional, şi a dat asigurări că inamicul a procedat similar, cu excepţia a două grupări armate importante, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Sunt aici pentru a vă anunţa în această seară încheierea operaţiunilor militare şi a tuturor acţiunilor armate pe întreg teritoriul naţional, începând din această zi (…) la miezul nopţii”, a anunţat preşedintele Touadera la postul naţional de radio.”Încetarea unilaterală imediată a focului demonstrează (…) voinţa mea fermă de a favoriza calea dialogului”.


Citește și : Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA ‘comportă riscuri considerabile’

A doua cea mai puţin dezvoltată ţară de pe glob, potrivit ONU, Republica Centrafricană s-a cufundat într-un război civil sângeros după lovitura de stat din 2013. Acest conflict continuă, dar a scăzut considerabil în intensitate în ultimii trei ani, chiar dacă teritorii întregi continuă să scape controlului puterii centrale.

În decembrie 2020, o parte din grupările armate care atunci ocupau mai mult de două treimi din ţară, reuniţi în cadrul Coaliţiei Patrioţilor pentru Schimbare (PCC), au lansat o vastă ofensivă pentru a împiedica realegerea preşedintelui Touadera. Acesta a cerut ajutor Rusiei şi Rwandei, care au trimis sute de paramilitari şi soldaţi în sprijinul armatei centrafricane.

Cu acest sprijin, soldaţii centrafricani au recucerit toate oraşele importante şi i-au împins pe rebeli în păduri. Rebelii au intensificat însă atacurile în ultimele săptămâni, departe de capitala Bangui. Aceste incidente au loc în pofida prezenţei a aproximativ 12.000 de Căşti Albastre ale forţei ONU de menţinere a păcii.

În luna august, ONU i-a acuzat pe paramilitarii ruşi şi pe soldaţii centrafricani de comiterea de atrocităţi, la fel ca pe rebelii, în unele cazuri susţinând chiar că poate fi vorba de crime de război.

ONU, alături de Franţa şi o serie de ONG-urile internaţionale, consideră că sprijinul militar rus este furnizat de mercenari ai companiei de securitate private Wagner. Moscova recunoaşte doar prezenţa a 1.135 „instructori neînarmaţi”.

Citește și : POTOP în Grecia (VIDEO)! Oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor

În discursul său de vineri, preşedintele Touadera a justificat decizia de încetare a focului drept o încercare de calmare a situaţiei care să promoveze deschiderea unui dialog promis după realegerea sa la sfârşitul lunii decembrie, dar care întâmpină dificultăţi în a fi iniţiat.

Un nou război civil a izbucnit în 2013 în ţară, după lovitura de stat împotriva preşedintelui Francois Bozize. Au avut loc lupte sângeroase între coaliţia Seleka a grupărilor armate care l-au răsturnat, predominant musulmană, şi miliţiile şefului de stat înlăturat, dominate de creştini şi animişti. Acest conflict a culminat în perioada 2014 – 2015 şi s-a soldat cu mii de morţi.