DISTRIBUIȚI
portugalinews.eu

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a înaintat joi parlamentului spre aprobare propunerea de prelungire pentru a doua oară, cu încă 15 zile, a stării de urgenţă, conform site-ului preşedinţiei de la Lisabona, transmite Xinhua, scrie agerpres.

Noul proiect de decret propune prelungirea măsurilor restrictive şi a izolării sociale până la data de 2 mai şi prevede o ‘deschidere graduală’ a serviciilor, magazinelor şi companiilor.


Citește și : Bilanțul epidemiei de COVID-19 în Spania

‘Realitatea demonstrează corectitudinea strategiei urmate, precum şi caracterul indispensabil al măsurilor adoptate pentru ţinerea sub control a bolii şi reducerea pierderilor de vieţi omeneşti’, arată preşedintele.

Textul prevede totuşi o ‘reactivare graduală, etapizată, alternativă şi diferenţiată’ a activităţilor economice şi sociale, în acord cu ‘evoluţia datelor’ şi ‘experienţa din alte ţări europene’.

Restricţiile includ ‘limitări sau interziceri ale întâlnirilor şi demonstraţiilor care, din cauza numărului de persoane implicate, sporesc transmiterea coronavirusului’.

Citește și : Ungaria prelungeşte până la 25 aprilie restricţiile introduse la nivel naţional

Starea de urgenţă a fost declarată în Portugalia pe 18 martie şi prelungită pe 2 aprilie până pe 17 aprilie. Conform Constituţiei, ea nu poate fi declarată pe mai mult de 15 zile, dar poate fi prelungită cu aceeaşi durată.

Portugalia a raportat până acum 18.841 cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 629 de decese. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 750 de cazuri noi (+4,1%) şi 30 de decese (+5%).